Åderbråck under graviditeten,

Hej!


Elise sov mellan 11:30-16 förut. Kan ni fatta? 4,5 timmar! Jag kanske får sota för det ikväll, men hon vaknade sprudlande glad och det har hållit i sig. Tror både hon och jag behövde den där sömnen. Sen är det Paradise Hotel ikväll så vi ska ändå vara uppe lite längre, haha. Jag vet inte varför jag tittar på det, men det är ju så sjukt att det blir roligt. Som Simpsons eller Family Guy - även om det inte är något jag gärna tittar på.


Nu har Elise badat och jag har ätit en liten skål med glass. Så gott! Fredrick är ute och cyklar iaf 1,5 timme till och fram tills dess ska vi bara mysa och sen mysa lite till när han klivit innanför dörren.


Jag upptäckte en sak för några dagar sedan. Och det är lite lustighets-varning så ni som inte är sugna på sånt säger jag god natt till :) När Elise var född så fick jag åderbråck på utsidan där nere. Detta gav med sig efter ett par dagar och försvann helt. Den här gången kom de tillbaka gånger 10 och redan i tidiga vecka 20-någonting. De gör lite ont den här gången, eller det är mer ömt. Värst är det ändå när man ska göra nummer 2, även om jag förstår att många har/har haft det mycket värre. Nu däremot så har ett åderbråck dragit sig ned på låret. Det känns om jag rör där, men syns desto mindre. Lite blått om man tittar noga.


Vad vill jag säga med det här? Jo, det är helt normalt. Det är inget konstigt, men vad jag förstått så är det en del som skäms för att prata öppet om det. Det finns också skräckhistorier om att åderbråck kan spricka under förlossningen, men är enligt barnmorskor bara en myt. I underlivet försvinner de i de flesta fallen, medan de på benen kan stanna kvar. Jag hoppas att de försvinner, för annars får man operera för att få bort dem.


Är det någon där ute som vågar öppna sig och berätta om sina erfarenheter? Det är tydligen många fler än bara jag som får dem ..


​Jag valde mellan att fota åderbråck eller världens godaste kombo. Det blev sistnämnda.

Tillskott under graviditeten,

Det är svårt att säga vad man ska äta och inte äta för tillskott under sin graviditeten. OM man ska äta några eller inte är också en stor fråga. Jag äter 3 stycken som jag anser vara viktiga - och Elise kom ju ut som hon skulle så :)


FOLSYRA


Det här B-tillskottet behövs för celldelningen i kroppen. Om man planerar att man ska bli gravid så rekommenderas 400 mikrogram om dagen för att minska risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. Folsyra kallas för folat när man hittar den i vår vanliga mat och hittas i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, linser, kikärtor och bönor. Om man väljer fullkornsprodukter och äter 1/2 kg grönsaker och frukt om dagen, så uppnår man rekommendationerna på 500 mikrogram folat och behöver då egentligen inte ta folsyra efter v 12.


Jag har personligen planerat att fortsätta äta tabletterna 1 gång om dagen under hela graviditeten, precis som sist.


Omega-3


Vi äter otroligt lite fisk i vår familj. Det händer i stort sätt aldrig. Fredrick avskyr fisk och då blir det att jag bara får i mig det under luncher ute ibland och när det äts sushi. Så jag har valt att äta omega-3 tabletter och tycker det fungerar bra. Det rekommenderas att man tar D-vitamin som gravid, och det får jag i mig här - nu när solen är obefintlig i Sverige :)


Järn


Sist men inte minst tar jag Deuferon - en järntablett. Det står på förpackningen att man ska ta 1 om dagen, men min BM rekommenderade mig 1 varannan dag istället - både förra och denna gången.


Järn finns i kött, leverpastej, ägg, fullkornsprodukter och baljväxter och behövs för syreupptagningsförmågan i kroppen. Om man äter något C-vitaminrikt till måltiden (ex grönsaker, juice eller frukt) så är det lättare för kroppen att ta upp järnet. Kaffe och te minskar upptaget av järn, så ett tips kan vara att ta detta en stund efter maten.


Din barnmorska brukar hålla koll på ditt järnvärde och säga till om du behöver tillskott.
Utöver dessa så bör man hålla koll på sitt intag av B12, kalcium och jod. Mer om tillskott under graviditeten kan ni läsa här! :)
V 28,

God morgon på er!


I lördags gick vi in i vecka 28. Snacka om att man inte hinner med!


Jag känner lillan varje dag, och eftersom jag hela tiden är på benen med Elise så hinner man inte känna lika mycket som under första graviditeten. Däremot känner jag av själva graviditeten mer.


* Magen har vuxit snabbare. Känns som om den är 2 veckor längre fram hela tien.


* Humöret går upp och ner. Jag kan verkligen känna mig arg/ledsen/trött ända in i själen. Det är inget jag kan ändra på även om jag vet om det. Jag kan bara förklara mig för Fredrick varje gång jag är "normal", haha.


* Jag är tröttare. Mestadels hela tiden. Jag både vill hitta på massor och bara sitta hemma. Så varje gång Elise gråter/gnäller så vill jag bara gå utanför dörren. Hemskt, men sant. Stubinen blir kortare.


* Det finns ingen hunger i den här kroppen - däremot ett himla sötsug. Något som inte fanns förut.


* Förra graviditeten gick jag upp 10,5 kg. Jag har gått upp 0,5 kg mer den här gången, vid den här tiden. Kan vara för att semestern precis varit - eller för att sötsuget som sagt är starkare .. hehe. Jag äter absolut mer skit den här gången. Med Elise tränade jag varje dag och åt noll socker.


* Jag orkar inte träna. Gymmet lockar inte och när jag sprang senast så kändes det tungt i magen och jag fick lite smärtsam håll. Efter det vågade jag inte fortsätta - det var kroppens sätt att säga åt mig att ta det lugnt. Det har fått bli promenader och träning i form av städning. Hehe.


Enligt appen så har jag 88 dagar kvar och den lilla krabaten i magen är ca 35 cm lång (jag gissar på 40 med våra gener), och väger strax över kilot. Hon kan känna igen våra röster och gillar sång. Mamman däremot kan känna tryck upp mot bröstkorgen eftersom livmodern fortsätter att växa och bebisen kan vara så livlig att det kan vara svårt att sova.


12 veckor kvar! 3 månader! 3 löner! 88 dagar! Kom gärna tidigare - men inte för tidigt :)


Samarbetspartners