Middagstips - Kreolsk fläskfilégryta,

Hej på er!


Jag tänkte kika in med ett litet middagstips såhär en måndag. Det är snabbt, enkelt och så udda att jag inte tror att så många har gjort det förut. Receptet kommer från förra veckans blad från Hemköp, heter Kreolsk fläskfilégryta och tar max 30 minuter att slänga ihop. Visst älskar vi såna maträtter?


Du behöver (4 personer):


1 putsad fläskfilé och 2-3 chorizos i mindre bitar, 1 msk smör&rapsolja, 2 tsk mejram, 1 1/2 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 msk vetemjöl, 5 dl matlagningsgrädde, 1 köttbuljongtärning, 1 liten burk syltlök, 1 dl svarta oliver, 1 dl cornichons, 2 röda paprikor och lite ris att ha till.


Såhär gör du:


- Bryn fläskfilén och chorizon i lite smör.


- Häll i allting förutom chornichonsen, paprikorna och oliverna.


- Låt koka i 10-15 minuter.


- Tillsätt chornichonsen, paprikorna och oliverna i mindre bitar. Låt detta bli varmt.


Klart! Hur enkelt var det inte?


Kram.


// ​​Kreolsk fläskfilégryta //

D-vitamin till barn,

När vi hade vårt hembesök av BVC dagarna efter att Elise fötts, så hade sköterskan med sig en liten burk med D-vitamin. Just D-vitamin var det viktigt att ta tills barnet fyllt 2 år av ett par olika anledningar. Vet du vilka?


Du hittar D-vitamin i fet fisk, ägg och mejeriprodukter. Detta vitamin är viktigt för uppbyggnaden av skelettet. För oss vuxna är den bästa källan solen, men för små barn som inte ska vistas så mycket i det starka ljuset så behövs lite extra vitamin i form av 5 D-vitamindroppar varje dag, året runt, tills barnet fyllt 2 år. Mörkhyade barn behöver dock ta dropparna upp till 5årsålder då de bildar en mindre mängd D-vitamin. Desamma gäller barn som har heltäckande kläder under sommarhalvåret, de som inte får D-vitaminberikade livsmedel och barn som inte äter fisk.


Här hemma tog det ett tag innan vi fick rutin på vitaminerna, men sen vi började ge dem vid första blöjbytet på dagen så har vi nog inte missat en enda gång :)
3 dagar för mycket,

God morgon härliga ni!


Har ni haft en bra morgon? Jag somnade om när Fredrick åkt till jobbet och vaknade med en liten fot i ansiktet vid 9 igen. Nu har vi ätit frukost och jag längtar efter dagens första kaffekopp. Magen har levt rövare hela natten och antagligen vunnit ett och annat maraton där inne - en mysig känsla att hållas vaken till är det iallafall :)


Här i Göteborg var det snöstorm igår kväll - märkte ni av det, ni som bor här eller i närheten? Så himla mysigt, och även om inget la sig så blev det lite vinterkänsla över det hela.


Jag tänkte bege mig ut på en längre promenad idag när Elise sover, annars har vi inget planerat. Ska ni göra något speciellt denna måndag?


Kom ihåg att ge varandra kärlek.


Kram.
Samarbetspartners