Hej!

Finns det något godare än ett färskt, härligt surdegsbröd? Jag tror nästan inte det! Jag äter mycket hellre ett par skivor med smör och ost på än godis alla dagar i veckan. Håller du med?

Men varför denna hysteri över surdeg? Idag är det nästan lättare att få tag på ett surdegsbröd än en långfranska.
Jo, i det bröd vi kanske köper idag så hittar vi ett ämne som kallas fytat. När detta ämne och brödets mineraler blandas så skapas en stark bindning som inte släpper. Den blir så pass stark att vår kropp inte klarar att ta upp mineralerna från brödet och skickar dem istället rakt igenom och ut på andra sidan.
I surdeg är pHt lite lägre och därför lite surare vilket gör att en stor del av fytatet försvinner. Vad leder det till? Jo, vi kan ta upp mer av mineralerna i kroppen.
Dessutom ökar hållbarheten på brödet eftersom det bildas små mängder ättiksyra i brödet som gör att möglet inte trivs lika bra. Vi slipper alltså även konserveringsmedel!

Frågor på det? 🙂

Kram.

DSC03256

// En otrolig god typ av surdegsbröd; levain. Den här godingen kommer från Brogyllen i Saluhallen här i Göteborg. //

Dela gärna här: Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Du kanske också gillar

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *