Hur mycket ska man gå upp under graviditeten?

Hej på er! 
 
Hoppas ni mår bra och har något skoj för er - eller är ni lika trötta som mig kanske och gärna önskar att det var okej att lägga sig redan? Haha.
 
Något jag nämnt mycket på sistone och som jag längtar till är tiden efter förlossningen när det är dags att komma tillbaka in i träningen. Lyfta tungt och slå snabba rekord i löpningen. 
Träningen är en passion jag har i livet och som jag aldrig skulle vilja vara utan. Jag mår bra, blir pigg, glad och ja, det känns i både kropp och själ att den gör mig gott. 
När man tränar (och vill uppnå resultat) så är det viktigt att man äter rätt. Mycket mat, 'rätt' mat och mat som är full med vitaminer, mineraler och all annan näring.
 
Men på tal om det här med kosten - hur mycket man går upp under en graviditet är ett hett samtalsämne hos oss gravida och tydligen också ett ämne som ger mest ångest. 
Är inte det hemskt? Under graviditeten ska man ju njuta av att man får bära på ett liv och snart ha detta lilla liv även utanför magen - inte på hur mycket man går upp eller inte under de 9 månaderna. 
Du bär på ett barn, på en moderkaka och på vätska - är det konstigt att du går upp då? Nej. Plus att många barn väger olika mycket vilket resulterar i olika mycket viktuppgång. Mellan 10-15 kg är vanligt att gå upp, om man ska lyssna på barnmorskorna.
 
Hur kommer det sig att vi lägger så mycket vikt vid detta? Njut av tiden som är och tänk istället på att försöka få i dig näring för din och ditt barns skull. 
Varför tror ni vi är så fixerade vid kilogramen som visas pån vågen? Varför bryr vi oss om vi väger 1 eller 10 kg mer än någon annan när förlossningen är på gång? Varför låter vi oss det gå under skinnet på oss? Är det inte bättre om vi fokuserar på sparkar, den lille bebisen i magen och på vad som komma skall?
 
Dela gärna med er av era tankar - allt är välkommet som alltid :) 
 
Kram.
// Myse-mys! <3 //
 
#1 - Linda

Det där med vikt under graviditeten är så sjukt egentligen. Att folk som inte har med det att göra ska lägga sig i. Jag är tjock och gick ner i vikt i början eftersom jag kräktes så mycket och va orolig för bebis hälsa, men folk sa bara "men det är ju bra att du går ner i vikt iaf!". :(

Svar: Men fy?! Sa de så?! Det var det värsta jag har hört. När ska den här vikthetsen sluta egentligen? Miljoner kramar <3
Göteborgsmamman

#2 - Jeanette

Håller med. Jättetråkigt att många lägger "vikten" på just vikten än att faktiskt fokusera på vad man bär på. Försöka njuta så gott det går av graviditeten är bättre. Själv är jag så tacksam över att ha varit med om det tre ggr och hoppas snart få vara med om det igen :)

Svar: Kan inte annat än att hålla med <3 tänk så lyckligt lottad man kan vara! Stor kram <3
Göteborgsmamman

#3 - Tess

Håller med dig! För mig var problemen tvärtom. Jag fick hyperemesis gravidarum som påverkade hela min graviditet. Först gick jag ner 6 kg för att jag inte fick behålla nåt, inte ens vatten. Sedan fick jag "lära mig" att äta igen för hade kräkts så länge så hela matsmältningen var paj. Gick upp till ursprungsvikten och sedan 6 kg till på det. Det var vägningar och mäta magen för att hålla koll och jag var "egentligen" för "liten" enligt BM och läkare. Dock så vägde bebis 2700 gram när han föddes så han var inte PYTTEliten som de misstänkte (på tillväxtultraljud mindre än en vecka innan trodde de han vägde 1500 gram).

Svar: Vad skönt att allt gick bra när han kom ut ändå :) Man kan ju sällan hjälpa åkommor man får under graviditeten utan bara göra det bästa av det. Heja dig! Kram <3
Göteborgsmamman

#4 - Malin

Folk är väl fokuserade på vikten oavsett om det gäller en graviditet eller inte, och det är väl det som krånglar till det och gör det hela till ett problem. Många har ju svårt att träna som vanligt under graviditeten och därför är det ju lätt att man går upp, även sånt som inte är bebisen, moderkakan osv. Jag är själv gravid nu och försöker hålla koll på vikten. Inte så att jag bryr mig om vad jag äter, eller försöker träna på något sätt, utan mer väga mig lite nu och då för att se så att jag inte går upp 10 kilo på en gång eftersom jag fått höra att det inte är bra att gå upp hur mycket som helst. Jag skulle nog ha svårt att se mig själv gå upp 30 kilo, oavsett anledning, så lite koll tycker jag det är bra att ha. Sen är det självklart tråkigt om folk fokuserar för mycket på vikten och de får de att må dåligt för så ska det ju självklart inte vara.

Svar: Så sant som det är sagt! Jag kan inte annat än att hålla med :) Kram <3
Göteborgsmamman

#5 - Sofie - gravid vecka 35

Tror att sociala medier har stor påverkan på just detta och som någon annan skrev tidigare - vikten är viktig även när man inte är gravid. Jag känner mig absolut påverkad och vill inte gå upp för mycket i vikt, fast för min del handlar det framförallt om att jag är orolig över graviddiabetes och andra sjukdomar som kan komma som följd. Jag vill vara hälsosam både för min egen del och för vår lilla bebis.
Det är väldigt många som har frågat mig hur mycket jag gått upp under graviditeten. Om man tänker efter lite så är det en rätt så konstig fråga, egentligen... Även om det aldrig är sagt med elaka avsikter.

Svar: Haha, ja - det har verkligen blivit en vanlig fråga. Och varför undrar man? Håller med om att man ska tänka på att äta hälsosamt för ens egen och barnets skull. Kram <3
Göteborgsmamman

#6 - Petites

Tyvärr måste jag medge att jag själv ibte gillar att vågens siffror ökar... dock skulle jag inte låta det ta över och börja banta. Men jag ser fram emot att föda och sedan äta nyttigare samt motionera igen!

Svar: Samma här - man mår ju så bra av att hålla igång och äta hälsosamt! :) Kram <3
Göteborgsmamman

#7 - Anonym

Detta är en otroligt känslig fråga, förstås. Vi ska gå upp i vikt enligt vad du skriver men allt är ju såklart individuellt. Oavsett om du är gravid eller inte är det dock inte bra att väga för mycket, vilket vi inte heller ska glömma! Men hur kroppen mår beror ju inte bara på vikt utan på hälsan i allmänhet. Du kan vara överviktig men har du bra kondition är det bättre än om du skulle vara smal och ha dålig kondition. Dock är kombinationen överviktig med dålig kondition inte bra utan leder ofta till våra folksjukdomar som ex diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdom.
Förstår alla dina tankar men vi behöver ibland prata om övervikt och fetma som något farligt, inte bara ex att idealen i samhället är sjuka (vilket de oftast är).
Det är vanligt att gå upp i vikt under en graviditet och sen lite till nästa osv. vilket inte är bra för varken mamman eller barnet. Det är mina tankar!

Svar: Absolut - jag står bakom dina åsikter. Det är aldrig bra att vara för smal eller för tjock. Jag tror på att äta många små mål fler gånger om dagen och försöka få i sig så ren mat som möjligt :) Samt kombinera detta med träning. Det får iallafall mig att må bra!Kram <3
Göteborgsmamman

#8 - Åsa Rindstål

Det beror väl på att många kanske tänker "bra, nu är jag gravid och kan äta precis vad jag vill och slänga mig på soffan".
Det är bra att man har lite koll på vikten, för en rejäl viktuppgång kan väl innebära en del tuffa följder både under och efter graviditeten, tänker jag. Sen ska man ju inte lägga någon slags skuld eller hets kring vikten under graviditeten, men att informera om vikten av hälsosam kosthållning och träning tycker jag bara är bra! Många är ju dessutom väldigt rädda och nojiga över att träna under graviditeten (jag var en av dom under min första).

Svar: Håller helt med! Äter man bra så får både du som mamma och bebisen i sig näring och allt sånt där - då spelar kg ingen roll tycker jag :) Och vad gäller träningen så får man tänka med lite sunt förnuft. Jag kunde träna under första grav, men under andra så kändes det lustigt att springa - då lät jag bli helt enkelt :)
Kram <3
Göteborgsmamman

#9 - Madeleine

De säger att normen är att gå upp så mycket, ingen vill väl vara utanför normen? Det är då man får höra du kommer aldrig gå ned dina gravid kg. Jag gick upp 26 kg med första barnet jag hade inge förbud jag stoppade i mig allt vad jag kunde, och alla uppmanade mig till det du skall äta för två! Efter 5 månader hade jag tappat 23 kg! Denna graviditet har jag kanske gått upp 11kg i v23. Men gud skall du äta så lite tänk på att du har en liten bebis också. Skall du ha barn i MAJ? hur skall detta sluta. Oj vad mycket julmat du har ätit. Eller du blir större för varje gång jag ser dig?. Det är som att när man är gravid får var och en ha åsikter om min kropp och vikt. Denna gång har jag tänkt mer på vad jag stoppar i mig men jag får slåss dagligen med att säga nej jag behöver inte äta för två!

Svar: Jag håller med - normer är det som verkar styra våra tankar lite. Vi måste anpassa oss efter oss själva - vad vi gör och hur vi mår. Kram fina och lycka till med bebis <3
Göteborgsmamman

#10 - Jennyh

Jag gick upp nästan 25 kg under min grav. Inte det minsta ångest över det faktiskt, jag var ju gravid och magen var enorm. Även en massa vätska i slutet. Förstår inte varför folk bryr sig så himla mycket, både gravida själva och folk runt omkring.

Svar: Jag tror att många blir känsligare över såna kommentarer när man är gravid. Jag själv är en sån som inte tar åt mig, men kan tycka det är tråkigt när kommentarerna kommer till de som blir ledsna över att höra hur stor, tjock eller gravid man är. Klart man blir stor när man är gravid - det är ju det som är tanken! Det är bara 9 månader - huvudsaken för mig är att jag mår bra och att jag kan få stärka upp kroppen igen efteråt :) Kram fina du <3
Göteborgsmamman

#11 - Maddis

Jag gick upp över 20 kg med båda mina tjejer men då spenderades mycket tid i soffan pga olika krämpor och graviddepression. Innan den här graviditeten var jag grymt vältränad och planen var att underhålla träningen. Men det blir aldrig som man tänkt sig.. Första 20 veckorna kunde jag inte träna alls, och nu väldigt sporadiskt (ska ha 2/5). Hade först ångest över att vikten ökar, för jag vill verkligen inte hamna på +20-25 kg igen men har nu insett att det är starkheten och konditionen jag saknar. Att orka.
Men jag får dagligen höra att jag redan blivit stor, hur ska man kunna stå emot att det äter sig under skinnet?

Svar: Precis! Och sånt kan man ju inte rå över - det som händer det händer. Jag kunde inte träna någon ting med Julia, men med Elise sprang jag till samma dag vattnet gick. Den här graviditeten har jag faktiskt inte hunnit träna så mycket - men det blir tight med två små som behöver mycket tid - så är det bara och man får ta det. Som du säger så saknar man den där starka kroppen - men det kommer tid för det också :)Jag tror, som jag skrev till en annan tjej, att man får tänka på hur lite de omkring en kanske förstår hur djupt under skinnet såna kommentarer kan komma. De menar förhoppningsvis inget illa. Payback efter födseln helt enkelt, haha ;)
Kram och njut av graviditeten! <3
Göteborgsmamman

#12 - Josefin

Jag får också höra "Hallå tjockis" , "Väntar du tvillingar?" osv osv. Och som gravid första gången och med gamla kroppskomplex i bakhuvudet gör det mer ont än vad folk tror. Plötsligt är det ok att kalla någon tjock när man är gravid. Skulle aldrig falla mig själv in men tydligen är det plötsligt ok. Jag menar, jag berättar inte för alla om hur jag slåss mot dom monsterna varje dag och hur mycket min sambo för stå ut med att höra för att jag avskyr hur jag ser ut. Jag försöker tänka att min kropp gör ett mirakel men att ändå få höra att man är en tjockis eller ja. Det gör fan ont även fast jag har den bästa anledningen någonsin till det.

Svar: Jag tror inte folk - vänner som främlingar - förstår att man kan ta åt sig av de kommentarerna. Man ÄR ju stor som gravid, men varför skulle man vilja höra det ändå? Det spelar ingen roll hur man ser ut. Härligare är ju såklart att höra "vad fin du är", "vad vacker magen är" eller liknande - tycker jag iallafall :) Tror man får tänka på att de runt omkring en inte förstår riktigt vad man vill och inte vill höra om de själv inte varit gravida.
Njut av att vara gravid och känna sparkarna där inne i magen <3
Kram <3
Göteborgsmamman

#13 - Anonym

Jag är ofta tyst om det eftersom jag gick upp 4 resp 7 kilo och får bara höra hur bra men konstigt det är.

Svar: Ja, jag gick upp 10 med första och minns att folk bara gapade. "MEN GUD, DET ÄR JU INGENTING!" Haha. Kram <3
Göteborgsmamman

#14 - Leah

Jag gick upp 22 kg första graviditeten och nu den andra gick jag upp 0 kg . Jag har extremt svårt att gå ned i vikt, spelar ingen roll hur mycket jag tränar eller äter bra så går jag ned väääälldigt sakta. Så är glad över att det inte blev några 20 kg denna gång. Hade extrem foglossning båda gångerna.

Svar: Tack för att du delar med dig! Tänk hur olika det kan vara även om det är samma gravida kvinna :) Kram <3
Göteborgsmamman

#15 - Matina

Jag tillhörde de där som åt för två. Alla mina tre graviditeter gick jag upp i vikt, men det handlade mer om att jag alltid var hungrig. Jag anser att det där med vikten kan man lösa efteråt. Bara barnet mår bra och du mår bra, spelar det ingen roll och jag tror att det är upp till varje individ att sköta sin egna kropp. Vill man inte gå upp i vikt, ja då får man helt enkelt kämpa för det och så vidare. Trots allt är det bara sägner att man måste äta för två.... :)

Svar: Jag är också KONSTANT hungrig nu under tredje graviditeten. Med de andra två var det tvärtom, men nu kan jag verkligen äta upp hela kylen. Håller med dig <3 Kram.
Göteborgsmamman

#16 - Anonym

Med min äldsta gick jag upp 30 kilo (väldigt mkt vätska)o det va ett jäkla liv om det o när hon föddes rasade ja 40 kilo på 6 månader o då va det ett jäkla liv om det sen.aldrig är det bra!!"perfekt" är det väl när man går upp 10 o ner de direkt sen😏

Svar: Haha, aldrig kan de vara nöjda :'D Kram <3
Göteborgsmamman

Samarbetspartners