Hur blir man gravid? – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Hur blir man gravid?

Jag har en kompis som försöker bli gravid. Försöker och försöker, men blir lika ledsen varje gång mensen bara råkar vara extra sen den månaden. Det går åt otaliga graviditetstest och hoppet sinar. Hur ska hon behöva leva för att kroppen ska ta till sig en graviditet?

När vi var gravida med Elise så hade vi även ett annat kompispar som var beräknade till samma månad. När de var i v 16 började hon blöda stora mängder och fick då veta att hon fått missfall redan i v 10. Jag kände skuld för att vi hade ‘tur’ och fick behålla vår idag älskade dotter.

Jag hade ätit p-piller i 8 år när vi skulle börja försöka. Jag slutade med mina i april 2013 och vi fick ett positivt test först i januari 2014. Då levde jag hälsosamt, tränade och drack inte en droppe alkohol. Det var ju så de sa att man skulle leva, och ändå gick det trögt. Jag tror nyckeln är att försöka slappna av och inte tänka alltför mycket på att allt måste gå snabbt. De säger att man kan få kolla upp det om det gått mer än ett år. Då kan man kolla spermier och spola äggledarna. Det finns även tabletter att få om läkaren anser att det är lämpligt. Dessa tas i ett visst antal dagar och sen ska man ha sex inom de kommande dagarna efter det.

När vi sedan skulle försöka igen så gick det otroligt fort. Vi laddade ner Natural Cycles som alla pratade om och den visade ägglossning en vecka innan vår andra app. Att det var den eller mina hormoner i kroppen som gjorde att jag blev gravid snabbt vet jag inte, men månaden därpå var vi gravida.

Att få missfall är något det tyvärr sällan pratas om. Hade vi vågat öppna oss mer så hade vi insett hur vanligt det är. Man måste förstå att det var något som inte stod rätt till med barnet – kanske lyckades det inte bildas ett hjärta, en lunga, en hjärna. Hade det gått att välja så tror jag ingen hade valt att ens barn skulle sakna något som innebar problem senare i livet. Vi har som sagt aldrig behövt gå igenom ett missfall som tur är, men jag förstår sorgen. Det är klart det är en sorg att förlora något som man längtat så efter. Men jag hoppas att tanken på att något isåfall var fel ska hjälpa dig som är ledsen. Försök igen och hoppas på nästa. Försöka tänka positivt och se att det är meningen att ni ska vänta på er kommande ängel.

Försök att ha tålamod, tänk positivt, lev sunt, ät ordentligt och se till att få vila mycket inför en graviditet så tror och hoppas jag att det kommer gå bra för er som önskar att få barn. Det är verkligen värt väntan!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. septmamman

  Det är verkligen så. Man ska slå bort längtan efter barn liksom och leva på som vanligt. Jag trodde aldrig jag skulle få behålla en graviditet efter två missfall med två år emellan. Men tredje graviditetens fick jag behålla och det blev en fisk påg på 2 år nu. Man ska inte ge upp hoppet om barn, men det är heller inget man ska stressa fram. Det mår ingen bra av i längden.♡Lycka till till din väninna!

 2. mittlivsommanella

  Bästa är väl att inte fokusera på att skaffa barn. Utan tänka på annat, ha sex som vanligt och leva sitt liv. För när kroppen slappnar av från stressen att bli gravid, det är oftast då det sker. Jag behövde knappt göra något innan jag blev gravid. Och ändå hade jag fått besked av läkare något år innan att jag skulle få svårt att få barn.

  1. goteborgsmamman

   Det är lätt att fastna i "bli-gravid" banorna att man blir alldeles för fokuserad på det och kroppen stressar 😔 ja det kände jag också, det var ett mirakel som vi fick då jag egentligen har svårt för att bli gravid 😳 så känner mig lycklig lottad på så vis. Kram till dig med

 3. septmamman

  Min första graviditet slutade med missfall. Andra samma.. Tredje fick vi behålla och han är idag 2 år. Syskon får vänta. Vet inte om jag är redo för syskon till vår son. Men med tanke på två missfall, så är vi inte stressade. Sen vet man inte vad framtiden har att bjuda på. Men ett tips är att åka utomlands på en resa som man kan slappna av eller boka hotell i ens hemstad. Där kanske man kan slappna av när man har ägglossning och bli gravid. För då har man inte alla vardagliga måsten. Lite tips och idéer för de som försöker bli gravida och aldrig lyckas och genomgår missfall.

 4. jo_herman89

  Åh det är ju nästan exakt som vår resa! Jag slutade med mina p-piller i april 2013 efter att ha ätit dem i 8 år och vi fick vårt efterlängtade plus först i december 2014. Jag liksom du hade en vän som var gravid samtidigt som mig men som också fick missfall tidigt. Som du skriver så tror jag verkligen att man behöver slappna av för att det ska ta sig, i alla fall i vissa fall. Jag hade längtat efter barn så otroligt länge och när det dröjde månad efter månad utan att det tog sig så blev jag bara mer och mer förtvivlad. Till slut så sa jag att nu är det sista månaden vi försöker och tar det sig inte nu så struntar vi i det ett tag och fokuserar på att köpa hus istället. Vi köpte huset den 17:e december och vi fick vårt plus den 21:e december. Så när vi bara släppte tanken och lät det bli när det blir så blev det. Helt fantastiskt <3

 5. sandra.petersjo

  Vi blev gravida fort med Natural Cykles men det var inte med hjälp av temperaturmätningen direkt utan snarare att den bättre kunde visa på när jag skulle ta ägglossningstester. Jag har haft så oregelbunden mens så det var svårt att försöka utan testerna. Missfall första gången och nu andra gången gick det bra, vecka 22 nu 😊När vi gick ut med vårt missfall var det jättemånga vänner och bekanta som berättade om att de också haft missfall. Jag tyckte att det kändes så tråkigt att alla sitter och trycker på den informationen när det är så vanligt.

Annons