Syn på smärtlindring, – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Syn på smärtlindring,

När Elise föddes så använde jag bara lustgas. Ingen epidural. Inga kvaddlar. Ingen tens. Bara lustgas. Ska sanningen fram så blev jag så ‘full’ på lustgasen att jag knappt var med överhuvudtaget. Jag har minnesluckor och Fredrick har berättat saker som jag inte kommer ihåg. Som att han hade frågat om jag ville ha dricka och jag hade svarat Fanta Exotic – det hade slutat med att Fredrick druckit upp den själv. Jag hade gärna kommit ihåg mer nu – men där och då så var lustgasen min absolut bästa vän och jag kan inte ångra det.

-“Men shit vad grymt!” har jag fått till svar ett par gånger när folk får höra det. Vilket? Att jag ‘bara’ använt lustgas? Personerna i fråga har uppenbarligen inte tagit denna drog själva – isåfall hade de vetat att den får dig att känna som jag beskrev ovan.
Den andra kommentaren jag får är: -“Då kan du ju köra helt naturligt nästa gång!”.

Var går den ekvationen ihop? Var är jag grym för att jag bara använt mig av lustgas och varför skulle jag någonsin vilja gå igenom en naturlig förlossning? Jag var inställd på att bara använda lustgasen redan från början, men hade de frågat mig under de minuterna jag var utanför kroppen så hade jag aldrig kunnat ta ett vettigt beslut. Så det bara blev så som det blev. Och att köra all natural fanns aldrig i mina tankar. Där är jag för feg för smärtan.

Jag kommer ihåg att Fredrick och jag tittade på One Born Every Minute innan och jag sa -“Sådär mycket vill inte jag skrika! Och jag vill inte säga att det inte kommer funka – för det kommer det ju!”. Vad tror ni hände? Jag skrek som en stucken gris och sa gång på gång att det minsann inte skulle komma ut något barn den vägen. Jag höll på att ge upp och ville inget annat än att ha kejsarsnitt.

Det är så många saker man ser annorlunda på när man fött barn. Vi har pratat om vikt förut, vi har pratat om rökning och nu pratar vi om smärtlindrande.
Vi vill ha rakat benen och absolut inte bajsa ner oss – sen när vi väl ligger där på britsen så har vi visat upp vårt kön för 10 barnmorskor och dessutom bajsat både en och två gånger när de säger att vi ska krysta. Utan att bry oss det minsta, eller hur?

Det gör ont att föda barn – med eller utan smärtlindring. Att du tar tre varianter istället för noll betyder inte att du är svag. Du föder ett barn. Det är det häftiga med en förlossning. Du har väntat 9 månader på den här lilla krabaten och kroppen vet exakt hur du ska få ut den. Kan vi inte fokusera på det istället? Jag är grym för att jag burit runt på en älskad liten person så länge och nu ska vi äntligen få träffas. Jag är grym för att min kropp vet exakt hur den ska gå tillväga. Och jag är grym för att jag får välja själv utifrån mina egna behov.

Ingen kan bestämma åt  dig och det är just det som är så skönt. Du gör det som är bäst för dig där och då och den som har en näsa att rynka åt det – ja, den personen har uppenbarligen inte fött barn.

forlossning

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Malin

  Jag använde endast lustgas när min son föddes i augusti. Jag tyckte att det fungerade väldigt bra, jag var hela tiden noga med att endast ta 6-7 andetag i masken och sedan andas luft, trots att värken inte var över. Detta eftersom att ruseffekten kommer senare. Upplevde aldrig att jag blev borta utav lustgasen utan klarnade till mellan varje värk och var helt med och kunde prata med min sambo 😊

 2. Malin

  Jag använde endast lustgas när min son föddes i augusti. Jag tyckte att det fungerade väldigt bra, jag var hela tiden noga med att endast ta 6-7 andetag i masken och sedan andas luft, trots att värken inte var över. Detta eftersom att ruseffekten kommer senare. Upplevde aldrig att jag blev borta utav lustgasen utan klarnade till mellan varje värk och var helt med och kunde prata med min sambo 😊

 3. Helene

  jag har bara kört lustgas med båda mina barn. kan nämna som en rolig kommentar att min bästa vän som bor i Holland berättade att där har dom ingen smärtlindring alls, lite överraskande med deras övriga syn på vissa preparat, men dom anser att vid barnafödande så kan det vara skadligt så det lyxigaste man kan få där är en varm dusch. Sug på den ni 🙂

  1. goteborgsmamman

   Hahaha, åh, badkar och dusch var såååå långt bort när jag skulle föda. Vi väntade på badkar i 2 timmar tills jag sa att jag inte ens ville bada. Då fick vi ett rum direkt, haha 🙂 Ingen flytt till Holland än då! Kram <3

 4. Helene

  jag har bara kört lustgas med båda mina barn. kan nämna som en rolig kommentar att min bästa vän som bor i Holland berättade att där har dom ingen smärtlindring alls, lite överraskande med deras övriga syn på vissa preparat, men dom anser att vid barnafödande så kan det vara skadligt så det lyxigaste man kan få där är en varm dusch. Sug på den ni 🙂

  1. goteborgsmamman

   Hahaha, åh, badkar och dusch var såååå långt bort när jag skulle föda. Vi väntade på badkar i 2 timmar tills jag sa att jag inte ens ville bada. Då fick vi ett rum direkt, haha 🙂 Ingen flytt till Holland än då! Kram <3

 5. Carina Henriksson

  Alla har verkligen så olika upplevelser. Jag har fött tre barn -00, -02 och -11. Jag har inte haft någon smärtlindring alls med någon av barnen. Med barn nummer ett han jag inte, med nummer två ville jag klara det ännu en gång utan någonting. Med tredje barnet ville jag ha när det väl började bli tufft men det var för sent. Hon kom på första krystvärken.

  1. goteborgsmamman

   Första krystvärken?! Åh, herregud! Bra jobbat! Får jag fråga om det är så att man har så ont att man nästan blir bedövad av smärtan? Du förstår nog hur jag menar – även om frågan låter lite märklig 🙂 Kram <3

 6. Carina Henriksson

  Alla har verkligen så olika upplevelser. Jag har fött tre barn -00, -02 och -11. Jag har inte haft någon smärtlindring alls med någon av barnen. Med barn nummer ett han jag inte, med nummer två ville jag klara det ännu en gång utan någonting. Med tredje barnet ville jag ha när det väl började bli tufft men det var för sent. Hon kom på första krystvärken.

  1. goteborgsmamman

   Första krystvärken?! Åh, herregud! Bra jobbat! Får jag fråga om det är så att man har så ont att man nästan blir bedövad av smärtan? Du förstår nog hur jag menar – även om frågan låter lite märklig 🙂 Kram <3

 7. Caroline - mamma utomlands

  Det där med att man faktiskt inte bryr sig alls stämmer såå bra.. Jag tog epudral med första barnet och det var inte alls något jag skulle rekommendera någon, förlossningen stannade, jag behövde värkstimulerande dropp (super vanligt när man tar EDA tydligen) som gjorde värkarna värre osv osv. 2 & 3 körde jag bara lustgas och var sååå nöjd och sista blev naturlig (endast för att man BARA har epidral här i spanien) och jag var verkligen inte med alls, jag visste inte vart jag skulle ta vägen i värkarna och trots att förlossningen tog ca 1 timme så var den bara kaos och kändes hemsk..
  Dom som säger att man kan naturligt för att man “bara” haft lustgas vet helt klart inte vad dom pratar om..

  1. goteborgsmamman

   Jag fick också värkstimulerande. Öppnades väldigt snabbt och då var det vanligt att det avtog efter det sa de. Min BM sa att denna gången borde vi skriva in i journalen att man borde vänta med värkstimulerande tills kroppen själv sätter igång igen – just för att den skulle få en chans att återhämta sig lite. Vi får se helt enkelt 🙂 Oj – har de inte lustgas där? Men jag förstår att du skippade epiduralen på sista – det hade jag också gjort. Tack för att du delade med dig! Kram <3

 8. Caroline - mamma utomlands

  Det där med att man faktiskt inte bryr sig alls stämmer såå bra.. Jag tog epudral med första barnet och det var inte alls något jag skulle rekommendera någon, förlossningen stannade, jag behövde värkstimulerande dropp (super vanligt när man tar EDA tydligen) som gjorde värkarna värre osv osv. 2 & 3 körde jag bara lustgas och var sååå nöjd och sista blev naturlig (endast för att man BARA har epidral här i spanien) och jag var verkligen inte med alls, jag visste inte vart jag skulle ta vägen i värkarna och trots att förlossningen tog ca 1 timme så var den bara kaos och kändes hemsk..
  Dom som säger att man kan naturligt för att man “bara” haft lustgas vet helt klart inte vad dom pratar om..

  1. goteborgsmamman

   Jag fick också värkstimulerande. Öppnades väldigt snabbt och då var det vanligt att det avtog efter det sa de. Min BM sa att denna gången borde vi skriva in i journalen att man borde vänta med värkstimulerande tills kroppen själv sätter igång igen – just för att den skulle få en chans att återhämta sig lite. Vi får se helt enkelt 🙂 Oj – har de inte lustgas där? Men jag förstår att du skippade epiduralen på sista – det hade jag också gjort. Tack för att du delade med dig! Kram <3

 9. Ereeka

  När jag födde mitt första barn använde jag endast lustgas också (eller akupunktur också, men nålarna bara flög iväg och jag tyckte inte de hjälpte). Och även jag kände mig full och sa sjukt konstiga saker. Den gången hade jag ganska hög dos med lustgas, det var någon som höjde dosen.
  När jag födde mitt andra barn nu i augusti hade jag också bara lustgas, men på den lägsta dosen. Det kändes mycket bättre. Jag var “med” hela tiden. 🙂

 10. Ereeka

  När jag födde mitt första barn använde jag endast lustgas också (eller akupunktur också, men nålarna bara flög iväg och jag tyckte inte de hjälpte). Och även jag kände mig full och sa sjukt konstiga saker. Den gången hade jag ganska hög dos med lustgas, det var någon som höjde dosen.
  När jag födde mitt andra barn nu i augusti hade jag också bara lustgas, men på den lägsta dosen. Det kändes mycket bättre. Jag var “med” hela tiden. 🙂

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx