Förskola eller dagis? – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Förskola eller dagis?

God morgon grymma ni!

Ja, och så var de iväg. Elise och Fredrick har åkt för att spendera sin första dag på förskolan. Eller ja, dagis – det låter så mycket gulligare! När jag var liten började man inte på förskolan förrän man var 6-7 år, men jag är rätt säker på att det “rätta” ordet för dagis nu är förskola och när du blir äldre så börjar du i “förskoleklass” – kan det stämma? Fredrick tror mig nämligen inte, så det hade varit skönt med lite uppbackning, haha 😉 Men vad säger ni – förskola eller dagis?

Hursomhelst så sover Julia och jag har precis ätit frukost. Jag insåg precis att jag kan städa idag utan någon som drar fram allt igen och att jag kan gå ut och sätta mig på ett fik och inte behöva underhålla någon. Jag kan duscha med stängd dörr med babymonitorn bredvid och jag kan vila ett par minuter om jag skulle vilja. Fast så slog det mig – att jag aldrig i mitt liv skulle vilja ha det som det var förr. Allt är så himla mycket bättre med barn, med en killes smutsiga cyklar och tvättstrecket som täcks upp av små tröjor och tusentals kalsonger. Allt är bättre när det är stökigt och allt är bättre när skriken går i falsett. Jag ska ta vara på de här timmarna, men jag kan inte låta bli att längta efter resten av min familj.

Nu håller jag tummarna för att allt ska gå bra idag och att Elise får en rolig dag på dagis.

Kram till er.

julkort

// Vi skrattade lite åt att jag matchat min outfit med vita golfstrumpor, och ett tag tänkte jag lära mig att photoshopa dem svart, men så insåg jag att det är just det här som är charmen med att vara småbarnsförälder – att slippa vara perfekt! Och nu när jag tänker efter – är det så mycket snyggare med randiga? 😉 //

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Förskolläraren

  Men varför ska Elise gå på förskola om du är hemma? Förskolan är ju till för att ta hand om barnen när föräldrarna inte kan för att de är på jobb eller i skola. Så små barn som Elise har inga behov av gruppen på förskolan. Hon har bara behov av sin allra närmaste familj.

  1. goteborgsmamman

   Hej! När vi sökte in på förskolan för Elise så var det för att hon ska få träffa andra barn och ‘leka av sig’ 15h/v – då är det många timmar över för oss att vara tillsammans 🙂 När Julia är så liten som hon är så vill vi inte utsätta henne onödigt mycket för bakterier, risk för RS och allt vad det innebär att bli sjuk som liten, men bara för det så ska inte Elise drabbas. Alla är vi olika, men det här passar oss just nu. Jag planerar att vara hemma med Julia i 1,5 år ungefär och under den tiden kanske vi tar hem Elise någon längre period, men såsom det ser ut nu är förskola ett bra alternativ för oss. Hoppas det svarade på din fråga – om än något luddigt 🙂 Kram till dig!

 2. Förskolläraren

  Men varför ska Elise gå på förskola om du är hemma? Förskolan är ju till för att ta hand om barnen när föräldrarna inte kan för att de är på jobb eller i skola. Så små barn som Elise har inga behov av gruppen på förskolan. Hon har bara behov av sin allra närmaste familj.

  1. goteborgsmamman

   Hej! När vi sökte in på förskolan för Elise så var det för att hon ska få träffa andra barn och ‘leka av sig’ 15h/v – då är det många timmar över för oss att vara tillsammans 🙂 När Julia är så liten som hon är så vill vi inte utsätta henne onödigt mycket för bakterier, risk för RS och allt vad det innebär att bli sjuk som liten, men bara för det så ska inte Elise drabbas. Alla är vi olika, men det här passar oss just nu. Jag planerar att vara hemma med Julia i 1,5 år ungefär och under den tiden kanske vi tar hem Elise någon längre period, men såsom det ser ut nu är förskola ett bra alternativ för oss. Hoppas det svarade på din fråga – om än något luddigt 🙂 Kram till dig!

 3. Rebecca

  Vi säger förskola eftersom det är en förskola. Jag minns själv hur störande jag tyckte att mina föräldrar var när de envisades med att kalla saker för något som de tidigare hetat. Eftersom det är långt säger jag ibland föris.

  1. goteborgsmamman

   Hahaha, typ som “bamba”, “bambatant” osv – där har man också många olika ord tror jag. Man får helt enkelt haka på “trenden” och säga förskola låter det som. Kram.

 4. Rebecca

  Vi säger förskola eftersom det är en förskola. Jag minns själv hur störande jag tyckte att mina föräldrar var när de envisades med att kalla saker för något som de tidigare hetat. Eftersom det är långt säger jag ibland föris.

  1. goteborgsmamman

   Hahaha, typ som “bamba”, “bambatant” osv – där har man också många olika ord tror jag. Man får helt enkelt haka på “trenden” och säga förskola låter det som. Kram.

 5. Elle

  Japp, förskola heter det.

  Och förskoleklass när de går i “0:an”, alltså början man inte skolan i 1:an längre, utan man börjar i förskoleklass. 🙂

  Hälsa gubben det. 😉

 6. Elle

  Japp, förskola heter det.

  Och förskoleklass när de går i “0:an”, alltså början man inte skolan i 1:an längre, utan man börjar i förskoleklass. 🙂

  Hälsa gubben det. 😉

 7. Escaaaa

  Jag brukar säga förskola för att respektera mina vänner som är förskolelärare 🙂 Samtidigt tycker jag att det är tråkigt att det är benämningar på saker som avgör vilken status det ska ha.

  1. goteborgsmamman

   Jag håller med. Jag tycker inte dagislärare eller förskolelärare mer eller mindre prestigefyllt – jag tycker lärarna är grymma och borde absolut få mer för deras arbete. Kram.

 8. Escaaaa

  Jag brukar säga förskola för att respektera mina vänner som är förskolelärare 🙂 Samtidigt tycker jag att det är tråkigt att det är benämningar på saker som avgör vilken status det ska ha.

  1. goteborgsmamman

   Jag håller med. Jag tycker inte dagislärare eller förskolelärare mer eller mindre prestigefyllt – jag tycker lärarna är grymma och borde absolut få mer för deras arbete. Kram.

 9. Sandra

  i och med den nya läroplanen och att en förskollärare har gått 3,5 år på högskola och faktiskt då är en lärare heter det förskola. Ordet dagis kommer från när det fortfarande var daghem. För oss förskollärare handlar det om att höja statusen på yrket bla. 🙂

 10. Sandra

  i och med den nya läroplanen och att en förskollärare har gått 3,5 år på högskola och faktiskt då är en lärare heter det förskola. Ordet dagis kommer från när det fortfarande var daghem. För oss förskollärare handlar det om att höja statusen på yrket bla. 🙂

 11. Anna

  Det heter förskola! Det är en förberedelse inför förskoleklass och sen vidare till grundskolan. Förskolan har ett gediget uppdrag – att lägga grunden för ett livslångt lärande. Leken och lusten att lära ska genomsyra verksamheten och alla barn ska få sina behov tillgodosedda. Läs gärna Läroplan för förskolan Lpfö98. Där beskrivs förskolans uppdrag tydligt. Vi måste sluta kalla förskolan “dagis” även om det låter “gulligt”! Det är att nervärdera en av samhällets viktigaste funktioner! Ska man promt sätta smeknamn på det så röstar jag på “föris”!

  Hälsningar en förskollärare in the making

  1. goteborgsmamman

   Jag håller med – barn ska få sina behov tillgodosedda och få vara precis som de är 🙂 Det är det viktigaste för mig nu när det är dags för min äldsta att börja. Heja dig och lycka till med studierna! Kram.

 12. Anna

  Det heter förskola! Det är en förberedelse inför förskoleklass och sen vidare till grundskolan. Förskolan har ett gediget uppdrag – att lägga grunden för ett livslångt lärande. Leken och lusten att lära ska genomsyra verksamheten och alla barn ska få sina behov tillgodosedda. Läs gärna Läroplan för förskolan Lpfö98. Där beskrivs förskolans uppdrag tydligt. Vi måste sluta kalla förskolan “dagis” även om det låter “gulligt”! Det är att nervärdera en av samhällets viktigaste funktioner! Ska man promt sätta smeknamn på det så röstar jag på “föris”!

  Hälsningar en förskollärare in the making

  1. goteborgsmamman

   Jag håller med – barn ska få sina behov tillgodosedda och få vara precis som de är 🙂 Det är det viktigaste för mig nu när det är dags för min äldsta att börja. Heja dig och lycka till med studierna! Kram.

 13. Annica

  Förskola = 1-5 års ålder.
  Förskoleklass = 6 års ålder, dvs det som tidigare kallades 6-års eller nollan. 🙂

  Här säger jag dagis då jag pratar med barnen. Föesklls säger jag då jag pratar med andra vuxna. 🙂

 14. Annica

  Förskola = 1-5 års ålder.
  Förskoleklass = 6 års ålder, dvs det som tidigare kallades 6-års eller nollan. 🙂

  Här säger jag dagis då jag pratar med barnen. Föesklls säger jag då jag pratar med andra vuxna. 🙂

 15. Jennifer

  Jag har gått barn och fritidsprogrammet och gick ut juni 2015 och det heter förskolan! Man fick inte kalla det dagis när jag gick i skolan och praktiken, bara förskolan!

 16. Jennifer

  Jag har gått barn och fritidsprogrammet och gick ut juni 2015 och det heter förskolan! Man fick inte kalla det dagis när jag gick i skolan och praktiken, bara förskolan!

Annons