Att få barn tätt, – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Att få barn tätt,

Hej!

Nyhetsmorgon går fortfarande på tv och det är Hugo Rosas som visas på tv4. Innan han kom upp i rutan så gick Jenny Klefbom, barnpsykolog, igenom hur det kan vara att få barn tätt – sett till en själv, men också hur barnen kan ta det.

Mellan Elise och Julia är det 14,5 månader vilket räknas som ganska tätt och därför tänkte jag skriva upp några punkter om hur det har varit för oss. Elise var ju inte ens 1,5 år när Julia kom och då blev det svårare att förbereda henne på vad som komma skulle 🙂

… När Julia låg i magen fick Elise känna sparkarna och vi pekade ofta på kulan och sa “bebis”. Att hon inte kallar magen för bebis idag är för mig ett under, men jag tror inte hon förstod riktigt och att det mesta är som bortblåst idag 🙂

… När Julia föddes i början av december 2015 så kom Fredrick och Elise till BB. Jag hade gärna filmat när de träffades för första gången, men tog hänsyn till Fredricks önskan att låta bli. Han ville så gärna att det skulle gå bra och inte fokusera på filmandet, vilket jag förstår såklart. Elise tittade iallafall ner på den sovande bebisen i plastbaljan och tittade sedan på oss precis som “vad. har. ni. gjort?”, haha. Hon var väldigt nyfiken de första minuterna, men eftersom Julia bara låg där så blev även hon tråkig efter en stund.

… Väl hemma lät Elise Julia vara för det mesta och hon har än idag inte gjort något som skadat eller skulle kunna ha skadat henne – hon är väldigt rädd om sin bebis. Jag är aldrig rädd för att lämna dem ensamma, men självklart ska man ha koll på dem ändå.

… De första veckorna, om inte månaderna, när Julia kommit till oss så tydde sig Elise mycket mer till Fredrick och det är nog inte så konstigt. Jag ammade Julia i 3 månader och det var först efter det som jag tror Elise började hänga mer hos sin mamma igen 🙂

… Något man måste tänka på och som både min mamma och TV4s barnpsykolog pratat om mycket är att det stora barnet fortfarande är litet. Och visst stämmer det så väl. När vi kom hem från BB så var Elise plötsligt fullvuxen och jag blev ledsen att jag skulle ha gått miste om hennes första tid som barn. Det var jättetufft, men tydligen en vanlig känsla – dock en känsla jag inte räknat med.

… Jenny Klefbom säger att den vanligaste reaktionen hos barn är att “ingenting har hänt” när de får ett syskon, och det var den reaktionen Elise gav oss. Ibland var hon dock lite mer nyfiken, men oftast så låtsades hon bara som om allt var som vanligt.

… Elise fick en docka i samband med att Julia föddes och jag tycker den har varit otroligt hjälpsam, om man kan använda det ordvalet. Den har fått Elise att också få ha en egen bebis och göra det som jag gjort med Julia som matat, bytt blöja, pussat osv 🙂

… Idag när Julia är 5,5 månad så älskar Elise att få hjälpa till. Hon vill hämta blöjor, trösta, ge nappen, gunga henne i Babybjörnen och hon är först in i sovrummet när hon har vaknat. Då lägger hon sig bredvid henne, pratar, pekar och klappar. Gör Julia något ljud så skrattar Elise hejdlöst – det är så fint. Vi brukar fråga Elise om hon kan pussa bebisen/Julia/syster och då går hon fram, pussar och ler mot oss. Hon älskar uppmärksamheten när vi jublar eller säger “åååh”.

… Det var ju så mycket som skulle vara jobbigt med två barn tätt innan man fick det andra – iallafall om man läser alla böcker och frågar de man möter på stan. Jag tycker ärligt talat inte att förändringen varit så stor och det är ju bara att byta en till blöja när du bytt än, göra två flaskor mat eller ge två pussar. Våga vänta och se vad som händer för såklart är det olika för alla, men det är i din hjärna det hela börjar. I din tanke om hur det kommer se ut.

Tänk på att två barn bara är dubbelt så mycket kärlek så ska du se att allt blir bra när han/hon kommer 🙂

Kram.

DSC02235

// Det var den här lilla marodören som skulle förändra våra liv, och visst gjorde hon det. Men bara till det bättre! //

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons