7 tips för att välja rätt förskola. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

7 tips för att välja rätt förskola.

Hej på er!

Jag fick en fråga på Instagram om jag inte kunde skriva ett inlägg om det här med hur man kan tänka när man ska välja förskola. För let’s face it: precis som vi har olika smak på kläder, mat och resmål så har vi även olika smak på skolor och förskolor – även om alla är bra så kanske någon passar dig och ditt barn bättre än en annan 🙂

1. Rykten. Jag tycker att det kan vara bra att lyssna på vad andra säger om förskolan. Försök ta kontakt med föräldrar med äldre barn eller som tidigare varit aktiva på skolan du är intresserad av. Solla och ta reda på mer av personalen om det är något du undrar. Våga fråga!

2. Besök. Ta dig tid till att komma på besök hos de förskolor du tycker verkar lockande. Oftast har förskolorna vissa dagar och tider när de tar emot besök, men tveka inte på att kontakta dem om du önskar en annan dag 🙂

3. Magkänslan. Hur är det första intrycket? Hur blir du och ditt barn bemött av lärarna? Finns där en rektor som är involverad? Är det rent? Smutsigt? Stort? Litet? Hur tror du ditt barn kommer trivas här och du känns det för dig? Allt du ser och är med om får dig att skapa en känsla om förskolan och den är viktig framöver – du vill kunna vara nöjd med ditt val och veta att din barn kommer ha det bra där under dagarna.

4. Lärarna. Förskolelärarna har ett enormt ansvar och som förälder är det otroligt viktigt med en fin kontakt redan från början. Tänk på att du ska lämna ditt barn med dem under dagarna – de blir ju som extraföräldrar! Känn att du vågar ha en öppen dialog med honom/henne och att du kan lita på att de kommer berätta om allt som sker. En bra lärare ska kännas som en gammal och pålitlig vän tycker jag.

5. Utomhuslek/utflykter. Vad hittar förskolan på på dagarna? Jag tycker det är viktigt att barnen får vara ute i ur och skur – att de får plaska i pölarna eller gunga i solen. För mig är det även viktigt att de får se omgivningen – att få plocka svamp i skogen eller fiska vid havet. Att förskolan själva har en lekplats var också viktigt när vi valde såklart.

6. Avstånd. Något vi valde efter var avståndet – för oss var det en av de viktigaste punkterna. Vi bor mitt i centrala Göteborg och det finns lika många förskolor som det finns spårvagnar, haha. Vi ville gärna undvika att behöva sätta oss på en vagn/buss i rusningstrafik och jag ville gärna kunna gå med barnvagn för att hämta Elise – gärna ihop med en promenad. Det skulle gå snabbt och enkelt och inte vara ett dagsprojekt 🙂

7. Förskolans inriktning. Jag har förstått att den här punkten kan vara viktig för många. Vi har själva inte fokuserat mycket på den alls utan gått på magkänslan och vår egna upplevelse. Det finns den kommunala barnomsorgen (demokrati, jämställdhet mm. Ofta olika  tema-perioder. Tex skogen, havet osv), montessori pedagogik (handlar om egen utveckling), Waldorfpedagogik (en pedagogik med fokus känsla, tanke och vilja istället för fakta och kunskap) och Reggio Emilia (fokus skapande) för att nämna ett par inriktningar. Känner du att förskolans läroplan är viktig för er så läs på om de olika som finns!

Som alltid är ni välkomna att fylla på listan så mycket det bara går! Hur valde ni förskola? 🙂 

Kram.

DSC03572

DSC03573

// Bjuder på två härliga bilder från i somras. Tänk vad stor hon blivit! Tycker det var igår vi kom hem med henne från BB och Fredrick skämtade om vi hade glömt något när vi skulle lämna vårt rum i Mölndal. Där låg hon på sängen, så liten och ny. Sa ingenting och vi kunde titta på henne i timmar. Nu springer hon runt som en orkan här hemma och man ska vara glad om man får se en skymt av henne, haha. //

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Sen kan skenet bedra också. Jag var o tittade och kände att våran sons förskola skulle bli jätte bra, dom arbetade efter reggio Emilia och det är mycket natur. Han har gått där i ett halvår och vi har redan haft 3 möten om att det slarvas med bajsblöjor, man kommer och hämtar o märker att han har torkat bajs o helt illröd i rumpan. Ena gången hade han 3 styckna rivmärken i ansiktet o ingen vet vad som har hänt o säger ingenting när man hämtar.
    Dom har aldrig varit ute på promenader fast dom säger att dom ska ta vara på skogen runt omkring. Jag är så vilsen nu o har redan pratat med förskolechef men att få en ny plats på en gång är väldigt svårt i vår kommun.

Annons