DIY: IKEA barnkök. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

DIY: IKEA barnkök.

Hej goingar!

Hoppas ni har en bra morgon. Jag och Julia sitter på Condeco – hon sover och jag jobbar. Vi har varit iväg på riktigt roliga saker här på morgonen, men ni måste ge mig ett par veckor till innan ni får veta vad det kan vara. Hoppas ni orkar vänta! 🙂

Nu när jag har lite tid över så tänkte jag ta mig den tiden till att skriva en liten guide i hur man gör ett något tråkigt IKEA barnkök till något riktigt fint att ställa i barnrummet. Det är superenkelt, men kan ta lite tid om du bestämmer dig för att måla om som jag gjorde 🙂 Men det är det värt!

Du behöver:
IKEA barnkök
Slippapper
En pensel – välj någon mellanstor. Du vill varken ha en som är för stor eller för liten. Lagom är bra 🙂
Färg – jag valde två stora burkar av den grå från Jula och en liten burk rosa av en blandad färg från Bauhaus.
Sprayfärg – jag valde den här guldiga från Jula. Nu såhär efteråt skulle jag haft en plastprimer också för att den skulle sitta kvar bättre – lätt att vara efterklok, men ett supertips till er! Det finns färg som är till för plast, men det visste ju inte jag, haha.
Dekorplast – jag valde marmor.

Såhär gör du:

  1. Börja med att slipa ner allt trä. Lättast blir ju såklart om du inte sätter ihop köket innan. Det här är verkligen den tråkigaste delen, men så värt det! Färgen sätter sig mycket bättre. Slipa tills du känner att lacken lossnar lite – det krävs inte så mycket för att det ska hända.
  2. Våttorka alla skivor så att de är fria från damm.
  3. Måla! Jag målade två lager, vilket gjorde att det tog ett tag, me det var det värt.
  4. När ni målar micron och ugnen så kan det vara ett tips att tejpa ordentligt. Nu smet lite färg under tejpen för mig ändå, men det togs lätt bort med en rakbladskniv (inte hunnit att ta bort det på bilderna dock)
  5. När allt har torkat så är det dags att spraya alla detaljer. Det kan lukta lite, så bäst är nästan att stå utomhus. Spraya på! På burken jag hade stod det att man skulle spraya 2-3 gånger och låta det torka 45 sek mellan varje gång. Låt torka över natten.
  6. Klä köksbänken i marmor. Lägg ut dekorplasten med klistret uppåt på ett bord och lägg på skivan. Klipp i varje hörn så att du kan vika över ungefär 2-3 cm in under skivan. Så slipper det luckras upp när barnen leker sen. Ta en kniv och skär ut de två stora hålen för vask och spis – det behöver inte vara supersnyggt, kanterna kommer ändå inte synas. Ha gärna lite plast till godo som kan gömmas under vask/spis sedan – det syns ändå inte! 1-2 cm räcker. Glöm inte att göra hål där skruvarna ska i sen också – det gjorde jag med en liten skruvmejsel!
  7. Dags för det roliga – att sätta ihop alltihop! Det här tog mig 1,5 h, haha. Men oj vad glad Elise blev när hon förstod att det var till henne! Det var verkligen värt allt slit 🙂

Har ni några frågor så är det bara att hojta! 🙂

Kram.

DSC06869 DSC06870 DSC06871 DSC06873 DSC06876 DSC06878 DSC06879 DSC06881DSC068822

// Elise visar lillasyster hur allt går till. Är det två framtida kökshjälpare jag ser? 🙂 //

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Så fint! Vi har också ett sådant (ej pimpat dock 😊). Har sysselsatt en annars rastlös tvååring när jag lagar mat många gånger. Numera är favoriten att dra ut den och istället leka “låtsas affär” med sin pappas gamla kassaapparat från slutet av 80 -talet!

Annons