Vaccinera eller inte vaccinera sina barn? – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Vaccinera eller inte vaccinera sina barn?

I samarbete med Svea Vaccin.
 
God morgon på er! 
 
Jag sitter här med en kaffe i högsta hugg och mår så himla bra rakt in i själen även om jag är ruggigt trött och en aning förvånad över USAs presidentval. Men det känns inte som om jag är ensam om det sistnämnda 🙂 
 
Hursomhelst! Jag hoppas att ni mår bra och jag tänkte fråga er med barn en sak, nämligen hur ni tänker kring vaccination. 
Det är snart dags för Julias ett års-vaccin och vi kommer – precis som med Elise – att följa det program som Sverige erbjuder. Detta program sträcker sig till 16 års ålder och är helt frivilligt. 
 
För ett par år sedan (1998) hävdades det att vaccinering mot speciellt mässling, kunde öka risken för autism. Detta visade sig vara helt fel och det finns ingen koppling mellan vaccination och autism vad man vet idag. 
Med det sagt så vill jag ändå säga att det finns andra risker eller biverkningar. Just biverkningarna kan bl.a. vara att man ‘blir sjuk’ i det man vaccinerat mot – till exempel vattkoppor. Det kan visa sig i små prickar ett par dagar senare, men försvinner efter ett tag i de allra flesta fall. 
Det skydd som ges kan rädda liv och förhindra att man får barnsjukdomarna i vuxen ålder. Om man vaccinerar barnen så får sjukdomarna svårt att hållas vid liv och man ‘utrotar’ sjukdomarna sakta men säkert. Smittkoppor försvann tack vare vaccinationsprogrammet 1977. 
 
När det visade sig att barn drabbades av den kroniska sjukdomen narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensan 2009 så satte den här debatten fart på nytt, men vi måste också se att riskerna är större om barnen blir sjuka i de sjukdomar som de vaccineras mot än de biverkningar som kan uppstå. 
Agneta Holmström, enhetschef för hälso- och smittskydd på Socialstyrelsen, säger att det är viktigt att man håller isär vaccinerna. 
-“Svininfluensavaccinet, som togs fram när vi stod inför risken att drabbas av plötslig pandemi, är en annan sak än barnvaccinerna i barnvaccinationsprogrammet. De har funnits under många år och har utvärderats oerhört noga” säger hon.
 
Sist men inte minst så måste jag få tillägga att alla får välja själv och att vaccinationerna som sker på BVC är frivilliga. Som förälder får man själv bestämma och inget är rätt eller fel, men jag tycker det är en intressant diskussion och det är därför jag vill ta upp den.  
 
Har du eller kommer du att vaccinera ditt barn? Varför? Varför inte? 
 
// Här ser ni det svenska vaccinationsprogrammet. // 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  Till sidans topp

  5. Vilka vacciner innehåller kvicksilver – och vad innebär det om vaccinet innehåller kvicksilver?
  Kvicksilverföreningar som tiomersal (på engelska: thimerosal) användes tidigare som konserveringsmedel i flertalet vacciner. De vacciner som används i det svenska barnvaccinationsprogrammet är fria från kvicksilverinnehållande konserveringsmedel sedan 1992-93. Tidigare användning av kvicksilverföreningar i vaccinerna hade inga påvisbara negativa effekter, men allmänna miljöhänsyn har lett till att kvicksilverhaltiga konserveringsmedel tagits bort ur vaccinerna.

  Flera vacciner levereras i engångsförpackningar och innehåller inga konserveringsmedel alls. Ett vanligt konserveringsmedel numera är en organisk fenol-förening, fenoxietanol, med låg toxicitet som bryts ner och snabbt försvinner ur kroppen.

  Läkemedel som använder tiomersal som konserveringsmedel innehåller cirka 25 mikrogram kvicksilver, vilket motsvarar 2-3 portioner insjöfisk. När vacciner innehåller restmängder av tiomersal är mängden vanligtvis cirka 50-1000 gånger lägre.

  Pandemrix, vaccinet mot den nya influensan A(H1N1) som gavs under pandemin 2009-2010, innehöll konserveringsmedlet tiomersal. Det vaccinet hade högre hållbarhetskrav än vanliga influensavaccin och därför behövde vaccinet innehålla tiomersal. Läs mer under Frågor och svar om barn och säsongsinfluensavaccin.

 2. Embla

  Nej, jag kommer inte göra det. Jag tror inte på att barn kan få autism av vaccinationer men jag har läst mycket om hur hjärnan påverkas på barn som får så höga doser kvicksilver insprutat i kroppen innan hjärnan är färdigutvecklad.

 3. Anonym

  Vi vaccinerar sonen efter vad som erbjuds på BVC 👍🏻 riskerna av vaccinet har jag förstått är mindre än risken att bli sjuk om man inte vaccinerar sig.

Annons