Ekonomin som småbarnsförälder och ett par användbara tips på vägen! – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Ekonomin som småbarnsförälder och ett par användbara tips på vägen!

Hej alla gravida, föräldrar och till er som har gemensam ekonomi med någon :)! 
 
Fick jag med alla där? Haha. 
På sista tiden har jag fått himla mycket frågor om just det här med delad ekonomi när man är småbarnsförälder att jag tänkte det kunde vara ett bra ämne att ta upp.
 
Först och främst: Fredrick jobbar heltid och jag är mammaledig. Bortser vi från bloggen så får jag ut runt omkring 8000:- från Försäkringskassan. Är inte det rätt galet egentligen? Att man ändå får såpass lite för att man skaffar barn, samtidigt som jag såklart är tacksam för att man som föräldraledig får pengar överhuvudtaget och för att vi har det mycket bättre än många andra länder. 
Men det är tufft att helt plötsligt få ut 10-15000 mindre än vad man fick innan, när man även då tyckte att pengarna tog slut alldeles för snabbt, hehe. 
 
Det här med pengar är en känslig fråga för många. Det är rätt så svenskt att inte vilja berätta vad man får i lön, om man har några lån eller hur man får livet att gå ihop med småbarn. 
Jag och Fredrick har delad ekonomi. Rakt av – inget hymlande. När vi skaffade barn minns jag inte ens att vi hade en diskussion om hur vi skulle göra med våra inkomster – vi såg oss som en familj och att alla pengar är allas pengar. 
Därför kan jag inte annat än att bli lite förvånad när jag häromdagen kom in på en diskussion om hur vissa föräldrar procentuellt sett delar upp pengarna sinsemellan, att den som jobbar inte ska få behöva betala mer än den andra och men att man ändå delade upp matkostnaderna. För mig är inte det rättvist. Då har ju den ena förälder chans till att säga ‘tack och hej, jag drar på en veckas semester – synd att du inte lyckats spara ihop något’! Typ. Jag säger inte att det ena är rätt eller fel, men jag blir faktiskt förvånad just för att jag hoppas så innerligt att alla familjer ser sig själv som ett och att man har rätt till att göra precis samma saker som den andra. 
Jag kan också förstå den part som jobbar, som i vårt fall där Fredrick jobbar och han till stor del drar de stora utgifterna från sitt konto medan jag oftast köper maten och betalar för kläder till barnen. Jag förstår den känslan att det inte är roligt att tjäna pengar som man sedan inte får använda till vad som helst. Samtidigt har man ju gjort ett val och valet varar förhoppningsvis inte för evigt utan att man till slut har två bra inkomster 🙂 
 
Åh, förstår ni hur jag menar? 
Jag tror även att många av bråken föräldrar har hemma till stor del beror på ekonomin. Att inte ha pengar är tufft och kan tära på vem som helst. Därför tänkte jag lista mina bästa knep till er med föräldrapenning:
 • Kommunicera. Bättre sent än aldrig såklart, men till er som är gravida eller som planerar barn så tycker jag ni ska öppna upp frågan redan nu. Försök sätta er in i varandras situation och gör det som är bäst för familjen. Bara för att en viss uppdelning funkar för ena familjen, behöver den inte vara perfekt för den andra.
 • Extrapriser. Gå in och köp oxfilé så fort du fått lön. Unna er hellre någon god mat under helgen och försök köpa allt ni ser på extrapriser under veckodagarna. Planera middagen utifrån vad det är bra pris på just den dagen/veckan!
 • Lev inte som den hemmafrun ni ser på tv. För visst hade det varit underbart att sitta och sippa champange klockan 11 på förmiddagen, äta lunch ute varje dag och köpa den där latten som bara kostar 40:- varje morgon? Men många bäckar små gör att pengarna går åt snabbare än de borde. 
 • Utflykter. Sålänge barnen sitter eller ligger i vagn så kommer de sällan ihåg alla aktiviteter ni hittar på. Gå till parker, på stan eller ta hellre långa promenader för att sysselsätta er den första tiden. Fixa hemma eller pyssla lite – det är också mysigt! 
 • Lån. För  er som har lån rekommenderar jag att ni ringer och kollar med er bank, lånegivare etc om det är möjligt att betala mindre. De är sällan omöjliga! 
 • På tal om lån. Låna böcker, tidningar och filmer eller musik på biblioteket istället. Så kan du byta vara lika ofta som blöjor och för en betydligt lägre summa! 
 • Köp och sälj. Har du en möbel du inte använder? Kläder eller porslin? Sälj! Det finns mängder med grupper på tex. Facebook men även Blocket där du kan sälja eller kanske byta till dig något roligare. 
 • Luncha hemma. Matlådor, matlådor, matlådor. När jag insåg hur mycket pengar vi kunde spara in genom att vi gjorde matlådor av middagen som blev över så blev jag nästan mörkrädd. Säg att en lunch ute kostar 80:- (minst!) och gångra det med att du äter ute kanske 3 gånger varje vecka och sambon 5. Det blir 32 luncher att betala för varje månad och 2600:- försvinner ur plånboken! 2600 KRONOR!!
 • Köp kläder om ett par år. Barnen struntar fullständigt i vad de har på sig – vänta med att köpa onödigt mycket kläder tills de blir äldre istället. Detta gäller även er föräldrar – vem sjutton bryr sig om du har samma tröja på dig två träffar i rad? Så länge den inte luktar skunk kanske 😉 Det är superkul att köpa kläder, men under mammaledigheten är det inte värt att köpa en ny Ralph Lauren som ändå ska spys ner och kladdas på flera gånger om .. 
 • Kuponger. För ett tag sedan kom det ut ett nytt blöjmärke i vår mataffär och de hade 25:- rabatt på dessa 75:- jag vet inte hur länge. Använd kuponger som hänger där, om det så bara är 5:- rabatt! Många bäckar små …
Hur delar ni upp ekonomin där hemma? Har ni fler spartips så fyll gärna på listan! 🙂
 
Kram. 
 
// Även om den här leksaken har ett år på nacken så går den hem bättre än mycket annat hos våra tjejer. Leksaker behöver inte komma i nyskick sålänge de är underhållande 🙂 //
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maja Hurtigh

  Tink-appen är grym för att se över sina inkomster och utgifter också 😃 Tink kopplas till ditt/dina bankkonton och delar in utgifter/inkomster i tydliga tårtbitar, så en kan få en översikt över vart alla kostnader går. Det kan vara smärtsamt men nyttigt att se ❤️

 2. Maja Hurtigh

  Tink-appen är grym för att se över sina inkomster och utgifter också 😃 Tink kopplas till ditt/dina bankkonton och delar in utgifter/inkomster i tydliga tårtbitar, så en kan få en översikt över vart alla kostnader går. Det kan vara smärtsamt men nyttigt att se ❤️

 3. Nazima

  Superbra tips! Vi har provat olika varianter och innan vi har det som vi har det nu,gjorde vi som er. Numera kör vi lite som anonym 3. Och det funkar fint.
  Helt otroligt vad man kan spara med att fixa matlådor, min man och jag har med oss det till våra jobb så gott som dagligen.

 4. Anonym

  Här hemma har vi varsitt konto där pengarna kommer in samt ett gemensamt (med varsitt kort till). När pengarna trillar in för vi över alla pengar utom "fickpengar" till vårt gemensamma (där alla räkningar samt mat, bil osv betalas från). För oss funkar det perfekt då vi fortfarande har lite "egna" pengar att göra precis vad vi vill för, samtidigt som vi vet att vi har matpengar undansatta för hela månaden.

  Självklart swischas det pengar om det skulle behövas någon månad, men ofta behövs det faktiskt inte!

  1. goteborgsmamman
   Göteborgsmamman

   Det låter ju faktiskt som en himla bra sak. Får man fråga om ni behåller lika mycket fickpengar eller om det är olika beroende på lön osv? Bara nyfiken 🙂 Tack för att du delade med dig! Kram <3

 5. Johanna

  Vi väntar nu vårt tredje barn på 5 år och jag har tagit de flesta föräldradagarna medan mannen har jobbat heltid och ibland mer därtill. Vi har helt delad ekonomi och har egentligen aldrig diskuterat något annat sätt. Dina spartips är jättebra! Vi handlar oftast utefter veckobladen från Ica Maxi och Willys… köper det som är billigt och lagar goda middagar hemma. Det räcker till både lunch/matlådor dagen. Där sparar vi väldigt mycket pengar! Barnen får det de BEHÖVER i kläd- och leksaksväg. Jag handlar mycket kläder till dem begagnat på barnmarknaden där man får otroligt mycket och fina (om man letar lite extra) kläder till mycket låga priser.

 6. Madde

  I vår familj så gör vi såhär: Sambon jobbar heltid, får ca 16-17000kr, får underhållsstöd för två barn (vi har hans barn på heltid), 2 hela barnbidrag och en halv barnbidrag (vår gemensamma dotter). Han betalar alla räkningar som kommer i brevlådan inkl lån på bilen vi köpte.
  Jag får ca 9500 från försäkringskassan för föräldrapenning, ett halvt barnbidrag och ett till halvt barnbidrag, jag betalar hyran, mitt CSN lån, el räkning och tv lincensen när den kommer.
  När det gäller mat så kollar vi på Netto, Lidl, Ica maxi, Ica Jätten och Willys på extra priser! Blöjor köper vi alltid på Ica maxi 79kr kostar libero där!
  Maten råkar han alltid få betala 😂 men jag betalar givits med mitt kort!
  Här är våra pengar allas pengar!
  Behöver jag pengar så swischar han över! Försöker inte handla kläder till barnen då de har överflödigt men de är kul 🙈
  Men det känns på kontot när man får ca 6-7000kr mindre! Inte alls så kul. Men som du skrev: Man ska vara glad att man får en slant ändå!

Annons