Mat till barn under 2 år. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Mat till barn under 2 år.

Hej på er! 
 
Upp med en hand alla föräldrar som lyckats få barnen att smaka på allt och som ätit varierat upp till öronen sedan födseln.
Vi hade faktiskt en rätt så lång period där Elise bara åt pannkakor, majs och makaroner. Hon vägrade äta precis allt förutom just det och jag visste nästan inte vad jag skulle göra. Jag pratade med BVC och eftersom det var förste barnet så skulle ju allting vara så jäkla perfekt – varför kan vi inte förstå att det här med att vara förälder också kräver träning?
Hursomhelst så blev vi rådda till att låta det vara och att det är mer vanligt än ovanligt att barn kommer in i en sån period.
 
Men så hur bör ett barn äta i övrigt då? Låt oss prata kost för de små barnen och då med fokus när de börjat äta mer riktig vad vid 1 års ålder.
 
Varje måltid behöver inte vara perfekt. Det viktiga är att de får en bra helhet och får i sig vitaminer och mineraler under flera dagar. Barn behöver också ha i sig proteiner, fett och kolhydrater som oss vuxna, men såklart i mindre storlekar. Ett barn äter tills det blir mätt.
Men precis som för vår Elise så finns det många barn som fastnar i samma matvanor och kanske bara vill ha köttbullar och makaroner till middag ett par veckor – och det är helt okej! Försök då istället göra mellanmålen roligare och variera dem istället. 
 
Försök även att få in regelbundna tider när barnet äter – allt för att de ska hinna bli hungriga och ställa in kroppen på att det snart kommer mat. 3 stora mål (frukost, lunch och middag) och 2-3 mindre mål. Det är även för tändernas skull som man inte vill gå och småäta – de måste också få vila mellan målen 🙂 
 
Tips på frukost och mellanmål! Gröt, smörgås med ett glas mjölk, fil med müsli och en frukt, bananpannkaka gjord på 1 ägg och 1 banan. 
 
Tips på lunch och middag! Försök att få med både kolhydrater, protein, grönsaker, mejeriprodukter och något typ av fett till de här målen – allt för att barnen ska få i sig så mycket vitaminer och mineraler som möjligt. 
En bra middag kan vara spaghetti och köttfärssås med rivna morötter i (helst utan grädde i såsen eftersom man hellre ser att fettet kommer från Omega-3 källor) med ett par droppar olivolja i när allt är upplagt. Ett glas lättmjölk är bra att dricka till!
 
Vad ska barn inte äta? 
En bra måttstock är att försöka undvika samma saker som ni undviker i graviditeten. Och är du osäker så kan du kolla Livsmedelsverkets hemsida 🙂 
 
Tänk på att fiberrik mat kan göra barnen både lösa och hårda i magen – testa er fram!
 
Kom gärna med frågor! 🙂 
 
 
 
 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jeanette

  Ja, det äter hon för det är ändå inte så hårt. Men pyttesmå morotsbitar som är kokta eller så går icke 🙂 Det ska va mjukt och lätt att gå isär.

 2. Jeanette

  Ja, det här med maten är aldrig lätt 🙂 Nu med vår yngsta, så kan hon ännu ha lite svårt med bitar. Hon blir snart 11 månader. Smörgås, pannkakor/plättar, banan och ja…väldig mjuka bitar går bra. Men annars spottas det ut 🙂 Gröt, ersättning och viss enkel mat är det som funkar.

 3. Emilia

  Jag är så imponerad över att ni väntar nr 3 så tätt och din glada inställning till livet. Sitter själv med nr 2 vagnen och tycker livet är tungt! Men jag vet att det blir bättre och att läsa din blogg gör mitt liv ljusare 😊😊

  1. goteborgsmamman
   Göteborgsmamman

   Men gud vad du är fin! Jag blir alldeles rörd av dina fina ord :’) Tyck inte att livet är tungt – det är bara lite förändring i tillvaron! Tänk istället på att ni har skapat två barn som älskar er mer än något annat och att du kommer svämma över i kärlek hela ditt liv. Mycket trötthet kan göra att man känner sig deppig och seg – finns det något du kan göra åt det? Jag lägger mig 1-2 timmar tidigare varje kväll för att kunna vara den bästa versionen av mig på dagarna 🙂 Ta en dag i taget och tänk på allt du har att vara lycklig för <3 Du är värd att må bäst!
   Miljoner tack åter igen! Kram <3

Annons