Göteborgsmamman

Konsten att välja rätt barnmorska.

”Hur vet man vilken barnmorska man ska ha?”

Hej på er!

Jag fick en väldigt rolig fråga häromdagen efter att jag skrivit om hur mycket jag älskar min barnmorska. Hon är verkligen som en extramamma och tanken på att inte få träffa henne efter att bebis är född ger mig nästan tårar i ögonen.

I början på året 2014 skrev vi in oss på MVC när vi väntade vårt första barn, Elise. Där och då var vi alldeles gröna såklart och hade ingen aning om någonting egentligen, haha, men vi sökte på omtyckta mödravårdcentraler i Göteborg och kom då till Kungshöjd mitt i centrala stan – nära och bra.

Vi fick träffa Eva och jag kände direkt hur lika vi var. Hon var så lättsam, så rolig, så glad och så otroligt varm rakt in i själen att jag börjar tro det är därför barnen fortsatt komma – bara för att få träffa henne, haha. Sist pratade vi om hur både Elise och Julia gått över tiden och vi gissade båda på att de visste hur mycket jag gillade att komma till MVC att de ville att mamma skulle få njuta lite till 🙂

Men det där med att trilla över rätt barnmorska kanske inte alltid är så enkelt. Man ska känna sig trygg, omhändertagen och din barnmorska ska få din tid innan förlossningen till den bästa i väntan på ett nytt liv. Tycker jag 🙂 Hon/han ska dela med sig av kunskap, svara på dina frågor och finnas där som en vän.

Här listar jag ett par punkter som kan vara bra att tänka på när det kommer till val av barnmorska.

  • Välj med hjärtat. Inte efter kritik/hörsägen. Folk byter barnmorskor hit och dit för att de inte passar just dem, men det kan ju vara precis den barnmorskan som passar dig bäst. Känns det bra så blir det bra!
  • Våga vara öppen. En viktig punkt för mig var att kunna fråga allt och inte skämmas över något. Du ska bli tagen på allvar och kunna fråga precis allt mellan flytningar till förlossningssmärta. En bra barnmorska tycker inte jag ska ifrågasätta någon av dina frågor.
  • Leta efter en barnmorska som kan bli en vän under graviditeten. Inte en som du vill avboka varje möte från.
  • Kemi är A och O. Känns det bra så är det bra – punkt! Känns det sisådär – våga byt! Man kan inte gå ihop med alla.
  • Välj någon som är tillgänglig. Det värsta jag vet är väntetider, köer och annat som gör att du inte kan nå den som följer dig i din graviditet. Att din barnmorska är tillgänglig för frågor kände jag var viktigt för mig.

Nu ska jag tillbaka till MVC dagen innan BF nästa vecka – och vet ni vad? Jag längtar redan 🙂

Vad tycker ni är viktigt hos en barnmorska? 

Kram.

Mina småtöser! Tänk att ni snart är storasystrar båda två 🙂 <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mirre - Sweetwords

    Ja det ska ju kännas bra, första mötet med min kändes det inte bra, jag ville byta. Så skulle min sambo vara med vid nästa tillfälle, han valde att vi skulle ge henne en chans till så skulle han ta bedömning efter andra träffen. Men då var hon jättebra och jag tyckte jättemycket om henne hela tiden

    Härligt att du trivs med din