Läsarfråga: Hur är det att ha barnen tätt? – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Läsarfråga: Hur är det att ha barnen tätt?

Fråga:

Hej!

Mitt namn är Sandra och jag är 27 år och har en underbar liten tjej som heter Signe och hon är fem månader gammal.
Jag läste lite om dig och gillar verkligen din blogg!
Jag undrar hur du har upplevt det att ha tätt mellan barnen i ålder?
Anledningen till att jag undrar är för att jag och min sambo redan är lite sugna på fler barn. Vad ser du för fördelar och nackdelar?
Det är många utomstående som har åsikter om detta men hade varit intressant att veta från någon som själv är småbarnsförälder.

Tack för en fin blogg!

Hälsningar Sandra.

Svar:
Hej Sandra!

Åh, vad mysigt med en 5-månaders <3 Det var när Elise var 5 månader som Julia blev till i min mage om jag inte minns fel 😉
Tusen, tusen tack för de fina orden! Jag gillar att ha dig som läsare minst lika mycket!

Först och främst kan jag säga såhär: hade vi lyssnat på de runt omkring oss så hade vi:
1) antagligen inte varit tillsammans (chef och anställd är ju så förbaskat förbjudet)
2) inte haft barn
3) inte haft fler än 1 blöjbarn

Ja, listan kan göra lång!
Det som ingen fått chansen att säga är dock: “vad var det jag sa?”

Ett av mina (våra) absolut bästa beslut här i livet har varit att skaffa barn tätt. Det är så självklart att man är trött många dagar, men den tröttheten vägs upp av så mycket kärlek att det räcker och blir över.
För det enda negativa jag kan komma på vad gäller barn så tätt är tröttheten, ändå måste jag säga att jag tror mycket av just min trötthet till stor del beror på graviditeten.
Kroppsmässigt mår jag bra, känslomässigt mår jag bra och vi har en alldeles fantastisk familj här hemma. Det är verkligen fullt ös hela tiden och det är så härligt!

Mitt bästa tips till er – och till alla som vill skaffa barn överhuvudtaget egentligen – är att man måste ta det som det kommer. Man kan inte planera livet med barn. Det ändras konstant och personligen hade jag bara blivit stressad om jag skulle försöka planera dagarna med de små. Ibland går allting precis som man vill – men oftast är det saker som ska ändras på, fixas med, någon vill inte sitta i vagnen, någon vill gå till dagis trots att man redan är sen, någon bajsade innan det där mötet osv osv.

Vår tredje tjej är inte ute än, men jag är inte orolig det minsta. Jag vet att jag kommer få ta 3 barn till dagis 3 dagar i veckan, jag vet att jag antagligen många gånger kommer behöva byta fler än 1 blöja samtidigt, att jag kommer sitta på golvet många timmar om dagen och ha bläckfiskarmar vid bordet.
Men för var dag som går så blir tjejerna äldre och de har bara roligare och roligare. Att veta att de alltid kommer ha varandra – någon som de kan känna närhet hos och som de kan umgås och skratta med – det är värt att trötthet i världen.

En liten notis är att jag tycker det är rätt skönt att ha gjort det här med graviditeten och inte först skaffa ett barn för att sedan komma tillbaka ett par år senare och blir gravid på nytt – men det är högst individuellt såklart 🙂

Folk kommer alltid ha åsikter om ens beslut, även om de kanske inte själva varit i den sitsen. Jag tycker man ska ta till sig av de som varit i samma sits – det är oftast även de som säger att det inte är några problem 😉

Stor kram till dig och jag säger kör – det är lycka upp över öronen med många barn! <3

barn tätt

Att ha barn tätt. <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Mikaela

  Åh så mysigt o ha barn tätt kan jag tänka mig iaf. Jag har ju inte mina så tätt men hade gärna velat dock pga jobbiga graviditeter där man blev sängliggande i 9 månader kände jag att jag behövde en paus emellan o få må bra o njuta o för att kunna vara mamna ett tag. Skiljer drygt 2 år på mina men känner att även den åldersskillnaden funkar väldigt bra. Dottern har världens finaste storebror som har koll på allt o både matar o ger flaska till henne vid behov. Absolut ingen som helst avundsjuka o jag tror knappt att han kommer ihåg hur det var att vara ensambarn. Samt skönt med bara ett blöjbarn o att han kan sköta sig lite själv.

  Men förstår verkligen de som skaffar tätt för jag började känna suget efter ett andra barn när sonen var 3 månader 😁.

  1. goteborgsmamman
   Malin Stensson

   Ja, det är ju viktigt att man känner efter vad som fungerar för en själv 🙂 och 2 år mellan dem är ju ingenting! Syskon är alltid mysigt – oavsett åldrar <3 Tack för att du delade med dig – det är så härligt att höra om alla olika barn där ute <3 Kram!

 2. Annica

  Jag känner att det är dels tröttheten som är nackdelen som du säger. Jag har ju tre barn. I dagsläget är de 4 år, 3 år och yngsta är 1 år o 4 månader gammal. Jag fick de alla tre inom tre år. (1 år och 18 dagar mellan nr 1 och 2. Det blev sedan 1 år och 9 månader ungefär mellan 2:an och 3:an.) men en annan nackdel till att det blev så tight mellan de två första var att äldsta inte lärt sig att gå då lillasyster föddes. Fick med andra ord bära två samtidigt många gånger per dag. Men man kom igenom det. 🙂

  Mycket mer positivitet med barnen nära varandra i ålder. Liknande intressen, ungefär samtidigt. Samma klädstorlekar. Haha.. Behövs alltså bara en (ok för tillfället två) garderob till barnen.. De leker så bra ihop, dock kommer ju bråken med på köpet. Men, även där så löser sig allt fort. Mycket omhändertagande om varandra. Den äldsta minns inte att hon någonsin varit ensambarn. Ja listan kan göras lång.

  1. goteborgsmamman
   Malin Stensson

   Åh, jag ryser för att du sätter verkligen ord på känslan. Jag håller verkligen med dig! Och det känns som om vi tänker så lika Annica – att allt löser sig och det bara är som det är liksom 🙂 Stor kram till dig <3

Annons