9 tips för en lyckad potträning! – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

9 tips för en lyckad potträning!

Hej föräldrar! Är det dags att börja med potträning snart?

Det där med potträning alltså. Jag fasade inte direkt för den – men jag märker nu i efterhand att jag förstorade den bra mycket i mitt huvud. Det är ju bara att ta tag i den! Och som BVC sa till mig: är barnet redo så är det – annars strunta i det och vänta lite.
Jag ställde mig frågorna om och om igen:

 • När ska vi börja med potträning? 
 • Hur kommer det gå med vår potträning? 
 • Hur gör man när man ska börja med potträning?

Nu när vi skulle på semester och komma till värmen 3 veckor den här sommaren så var jag mentalt inställd på att starta. Nu skulle minsann blöjan bort och hon skulle ha god tid på sig att vänja sig innan det var dags för förskolestart! Vi skulle bara sätta igång!
1a veckan glömde vi av att börja.
2a veckan tänkte vi att ‘nej, men hon är nog inte redo’ eftersom hon hela tiden frågade efter blöjan och knep ihop när hon blev nödig.
Så kom 3e veckan och ett par kompisar från Sverige kom ner lite spontant till Italien på semester. De stannade på samma hotell som oss och vi träffades flera gånger om dagarna. Den där spontana resan de gjorde var helt klart värt guld för oss – både för att mysa med dem, men också för att de själva har en dotter i Elises ålder. En dotter som själv varit blöjfri sedan ett par veckor tillbaka. Elise och denna flickan lekte och lekte och lekte och vi började se vårt tillfälle. Nu! Jag meddelade alla att det var dags så att vi kunde hjälpas åt.

Tack vare deras dotter och föräldrarna själva som hjälpte till att se alla små tillfällen så är Elise nu blöjfri om man bortser från blöjan hon har nattetid. Det var en lugn men snabb potträning och Elise är så stolt över att hon blivit en stor tjej 🙂
Det tog oss 3-4 dagar att få henne blöjfri och innan hon kunde kontrollera sig när hon blev kissig.

Så, eftersom jag vet att just den här potträningen är ett stort steg under småbarnsåren så tänkte jag dela med mig av lite tips till er – tips som verkligen fungerade för oss. Jag hoppas det kan vara en hjälp på traven för den som vill ha en lyckad potträning med era små och som kan få det att gå lagom snabbt. Men som sagt – alla barn är olika och det som fungerade för oss kanske inte fungerar för en annan. Det gäller att testa sig fram och ha lite tålamod med all torkning 🙂
Då kör vi!

 1. Potta eller sittring? En del barn gillar potta (adlink) och en del föredrar sittring har jag hört. Vi köpte potta för rätt längesen och den har liksom bara legat här i badrummet och blivit oanvänd, men också väldigt avdramatiserad. Jag tror det är viktigt att leka fram den där sittningen – det har fungerat för oss. Sätt ditt barn där med blöja, utan blöja, med kläder, utan kläder – gör det till ingenting.
 2. Välj en period där ni inte har något planerat. Det var därför jag ville göra det under semestern – då behövde vi inte stressa fram något utan kunde slappna av och ta allt som det kom. Jag var lugnare och utstrålade den känslan till Elise.
 3. Uppmuntra. Men överuppmuntra inte. Jag märkte att när jag blev hysteriskt glad där de första gångerna – då vill Elise kissa hela tiden och istället för att släppa ut allt direkt så kom det mer pö om pö.
 4. Ha pottan i samma rum. Dels för att kunna komma dit snabbt, men också för att ge barnet en trygghet i att den finns där när det är dags.
 5. Naket. Låt ditt barn springa naket. Elise hade ingen blöja/trosor de två första dagarna utan sprang runt i klänning. Det gjorde det lätt att göra ingenting av olyckorna eftersom man inte behövde mecka så mycket med att dra av det blöta och på med det torra. -“Nästa gång kissar vi i pottan!” svarade vi glatt och låtsades som om det regnade.
 6. Fråga ofta. Påminn ditt barn och se efter om han/hon reagerar på frågan om denne är nödig. Barn kan ju lätt vara upptagen med något och vips så rinner det ner för benet 🙂
 7. Nya underkläder kan vara en uppmuntran. När 3e dagen kom så gick vi ut på stan för första gången. Jag hade med extra byxor och trosor och vi höll oss hyfsat nära hemmet. Elise fick gå in på Lindex för att välja ut nya trosor och samtidigt pratade vi mycket om att kissa och bajsa på pottan och att man har dem på sig däremellan.
 8. När det oftast är dags. Barn är mer benägna att behöva kissa efter vilan eller efter maten – så passa på då! Med Elise påminde vi henne så fort hon slog upp ögonen på morgonen och tog samtidigt av henne nattblöjan för att hon skulle välja pottan framför den. Det var super!
 9. Ge det tid. Försök inte slå något rekord i snabbhet – när barnet väl fattat galoppen så går det så himla snabbt. Huvudsaken är att inte stressa fram något.

Har du fler tips som du sitter och ruvar på? Fram med dem så hjälps vi åt med potträningen! 🙂

Kram och lycka till med er potträning!
potträningpotträningpotträning

Är det dags att sluta med blöja? Än är det inte för sent innan förskolorna börjar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Siranee | Thaimorsan.se

  Bra inlägg! Så kul för Elise och skönt att slippa blöjor! Fast nu får ni ha med extra byxor och trosor ifall olyckor händer. Med T så slutade hon när hon var 3 år och 3 mån och jag märkte att hon var torr på natten en längre tid. Det var bara att hon höll sig istället och blev förstoppad i nästan 2v! Fast hon ville vara utan blöja och hon fick välja ut trosor själv så det var kul. Nu kissar hon lite på sig istället då hon inte längre kan hålla sig när hon ville fortsätta leka. Det kommer och går med kiss i byxor men det är bara inte göra stor grej av det. Annars har vi sånna engångspottor fast vi har inte haft användning för de ännu. Hon ska lära sig att de använder vi vid absolut nödfall.

Annons