Göteborgsmamman

Preventivmedel: spiral eller p-piller?

P-piller? Spiral? Vilket preventivmedel ska man välja egentligen?

Hej på er! När jag var 15 år fick jag utskrivet mina första p-piller. Det är närmare 13 år sedan och däremellan har jag fått 3 barn. När jag slutade med Neovletta april 2013 så tog det 8-9 månader innan jag blev gravid. Om det berodde på den långa användningen av preventivmedel eller om vi bara lyckades tajma in fel ägglossningsdagar vet jag inte, så var det.

Jag har alltid haft p-piller, men när jag mellan Elise och Julia började med Neovletta igen så mådde jag superdåligt. Fråga mig inte varför jag började med p-piller däremellan förresten, det förstår jag inte själv. Det var ju bara att köra på tänker man nu i efterhand och jag hade dem max 3 veckor. Hursomhelst – dåligt mådde jag. Jag mådde illa, blev trött och jag kände mig allmänt nedstämd och inte alls som mitt glada, vanliga jag. Jag slutade med dem och vips så var jag gravid med Julia.

Mellan Julia och Emilia hade vi ingenting och ganska snabbt blev jag väl gravid igen. När jag hade mitt sista besök hos barnmorskan innan förlossningen så frågade hon hur vi tänkte med preventivmedel. Då var jag helt inställd på spiral – inga konstigheter. Det kändes enkelt och jag slapp tänka – även om jag inte glömt att ta p-pillerna innan.
Men när jag kom dit för ett par veckor sedan så kom vi in på det igen och jag hör mig själv svara:
-”Jag tror vi kör på p-piller!”
Kanske var anledningen att jag tyckte det var mest bekvämt eller det faktum att jag har hört de som blivit gravida med spiral, men p-piller känns mer som min grej. Jag sa att jag helst ville skippa Neovletta den här gången och barnmorskan tipsade mig istället om ett nytt p-piller; Zoely.

Med Zoely har man bara 4 vita piller (sockerpiller) vilket gör att man ibland inte får någon mens alls. Detta är inte farligt utan man har istället kommit fram till att det kan vara ett sätt för oss tjejer att slippa Endometrios. Denna åkomma kan innebära att mensen istället åker uppåt äggledarna och inte neråt livsmoderhalsen. Det kan då uppstå en inflammation. Har du ont vid menstruation så måste du söka hjälp – ingen ska behöva känna smärta!

Hursomhelst, med Zoely har du alltså 24 vita tabletter och 4 gula. Zoely innehåller nomegestrolacetat (ett gestagen) och estradiol (ett östrogen) – två olika kvinnliga könshormoner och därför också ett så kallat kombinerat p-piller.
Båda hormonsorterna bildas i dina äggstockar under mensen.

Zoely är det första monofasiska alternativet som innehåller naturligt östrogen. Eftersom alla tabletterna innehåller samma mängd hormoner så blir även nivån i kroppen mer stabil. Har du tidigare upplevt starka eller oregelbundna menstruationer så kan du med Zoely uppleva mindre och mer regelbundna blödningar. Barnmorskan berättade för mig att de kan ge lite biverkningar så som huvudvärk, acne eller illamående, men jag har än så länge inte känt någonting.

Ni som använder preventivmedel; vill ni dela med er av vilka ni använder? Varför valde ni just det som ni använder idag? 🙂 

Kram.

preventivmedel

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Gud så intressant inlägg! Jag har precis fått Zoely utskrivet, men har dragit mig lite för att börja. Fick första barnet 4 maj och vi planerar inga syskon på minst några år, så nu ska jag in i den där djungeln med preventivmedel igen.. Har tidigare ätit yasmine 16 mån och cerazette i nästan 7 år. Fick hemska biverkningar av båda som ingen barnmorska då kunde förklara men nu i efterhand skyller alla på just p-piller och minipiller som jag åt. Så jag är ju minst sagt skeptisk! Du får gärna uppdatera om hur det är för dig! Även om det är olika för alla så är det ju en tröst att höra om det går bra för någon! 😀

  2. Jenny

    Tidigare har vi använt kondom eller ingenting alls. Efter att jag fått min son satt jag in en kopparspiral, som verkar fungera bra då det nu gått cirka 4 1/2 år utan någon mer graviditet. Dock hade jag problem med väldigt riklig samt smärta vid mensen det första halvåret… Sedan har det varit som vanligt, vilket för mig innebär lagom mängd blod och ingen direkt värk ☺️