Tjäna pengar på att blogga. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Tjäna pengar på att blogga.

Så kan du tjäna pengar på att blogga.

“Det är lätt att bli skrämd av förändringar. Men om man möter förändringarna med öppenhet istället för med rädsla kan man börja se möjligheter. Det är det bloggarna har gjort. De har gjort det bästa av sin situation. De har utgått från tiden vi lever i och drar maximal nytta av den. De har skapat ett arbete i en bransch som för bara några år sedan inte existerade. Det är entreprenörskap.”
– Petter Stordalen

-“Men vad bloggar du om? Kan man tjäna pengar på att blogga?”

Jag vet ärligt talat inte hur många gånger jag svarat på de här två frågorna, men det är lika kul att svara varje gång.
Jag brukar svara att jag bloggar om livet med inslag av familjeliv, mode och pyttelite inredning. Att jag skriver det som faller mig in och försöker att vara kontinuerlig. Sen lägger jag oftast till att jag hittat min passion i att fota och att jag älskar att skriva – vilket blir en bra kombination om man vill blogga. tjäna pengar på att blogga

Ordet ‘blogga’ och ‘bloggare’ har jag alltid haft lite svårt för. Någonstans på vägen har det fått en lite oseriös klang, även om själva ordet innebär att det finns en ambitiös person bakom som lägger mer eller mindre tid på att dela med sig av sina tankar, erfarenheter och som på något sätt vill uttrycka sig i ord, bilder och ibland även i videoform.
Jag skulle heller inte kalla min influencer egentligen, även om det står på mina visitkort, men jag har svårt att hitta ett annat ord för det jag gör som ändå kan visa vilken typ av entreprenör jag är. För det vill jag egentligen kalla mig; entreprenör. Det här är mitt företag, men istället för att kalla mig snickare, lärare eller sjuksköterska så letar jag febrilt efter det där ordet som beskriver just mig.

Men låt oss kalla oss ändå kallas oss för bloggare. Då vet ju alla vilken typ av person vi pratar om – typ. Kan en bloggare verkligen tjäna pengar på det han/hon gör? Genom att visa upp lite bilder på det man köpt, på saker man upptäckt med småbarn eller genom att göra en husvisning på sitt hem i en vlogg? Svaret är ja, men allt som oftast hänger det på hur stor audience man har. Hur många som läser, klickar eller agerar på ett inlägg. Stor audience = mer pengar, lite krasst. Men kvantitet är inte alltid kvalité. Du kanske har 1000 och alla tjejer/killar i åldern 13-15 som läser och du skriver mycket om utbildningar – då kan du bli väldigt intressant för till exempel gymnasieskolor. Eller så har du 1000 läsare och alla är killar och du skriver om mode för män – då blir du mer intressant för ett modeföretag som inriktar sig på killar även om du inte har flera tiotusentals läsare. Förstår du hur jag menar? Allt handlar om hur du säljer in dig själv och hur du visar företagen varför de bör välja just DIG. Men mer om det i ett annat inlägg. Nu ska vi prata pengar!

Hur tjänar man då pengar på att blogga?

Det finns olika stadier i ett bloggande:
Nybörjare: Du har precis startat din blogg och vill genast börja tjäna pengar. Ta det lugnt, är mitt tips. Försök ge din blogg en attraktiv design och läsvärt innehåll och när du gjort det så börjar du marknadsföra dig själv. In och kommentera på andras bloggar, skriv något du kan stå för, skriv till hemsidor som du vill synas hos (stora som små!) och locka snyggt in folk till din sida för att de ska få en ny person att följa. När du fått ett par genuina läsare är det dags för nästa nivå.
Avancerad nybörjare: Nu har du ett par läsare och det är dags att få igång pengarna. Ansök till program hos Tourn för att få dig en profil. Till en början kan du kanske inte ta alltför mycket betalt, men 300-400:- tycker jag alla ska begära. Titta först om du kan stå för företaget, om de faller inom din nisch, sen är det bara till att skriva en motivering varför du ska få representera dem och för vilken summa.
Hos Tourn får du en större summa, medan ställen som Adtraction och Awin ger dig provision om någon köper det du lagt upp eller via den länk du lagt in i inlägget. Ett till sätt att tjäna pengar är per klick, men det ger oftast inte så mycket tyvärr. Det kan du göra hos Stylewish för att ge ett exempel. Tveka heller inte att ansöka till företagen direkt för att föreslå samarbeten – tex. Adtraction och Tourn.
Jag tycker absolut att du ska skriva till företag som du vill jobba med! Berätta om dig, din blogg och varför du vill arbeta med dem samt vad de får ut. Visa att din blogg finns!
Expert: Du har gjort dig ett namn, syns i topplistor och har visat företagen att du är en seriös person som gör ett snyggt jobb varje gång – då kan du också börja luta dig tillbaka, för nu börjar det spinna på automatiskt. Istället för att du ska kontakta företag så börjar de kontakta dig.
Det är dock viktigt att du ser ett värde i dig själv och ditt jobb. Gör inga jobb för skitpengar och pressa företagen till att höja din provision för inläggen. Ett tips är att ta betalt 1:-/läsare, men ibland kräver en del inlägg mer jobb och det tycker jag du ska ta betalt för. Förklara för företagen vad de får ut av att jobba för dig, att du är grym på SEO eller att du är egen företagare och att bloggen är din huvudsakliga inkomst – vågar du stå upp för ditt arbete du lägger ner så framstår du bara ännu mer seriös 🙂

Och kom ihåg att alltid göra rätt för er när det kommer till skatter, moms etc. Är du egen företagare kan du använda företag som Bokio för att fakturera, och saknar du företag så kan du enkelt använda Cool Company!

Har du några frågor om att tjäna pengar på att blogga så får du jättegärna höra av dig! Antingen genom kommentarsfältet eller så mailar du mig bara 🙂

Hoppas detta gav er svar på några frågetecken och jag vill tillägga att ni måste se ett enormt värde i er själva! Ta inga gratisjobb eller jobb där ni måste köpa egna produkter. Alla företag har en budget för marknadsföring och där ska ni ingå <3

Kram.

tjäna pengar på att blogga

Vill du också tjäna pengar på att blogga?
tjäna pengar på att blogga

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Christer Holm

    Jag får samma fråga om och om igen och jag förklara så gott jag kan på det, Jag lever inte på att blogga men jag tjänar tillräckligt för att det ska vara kul. Jag använder inte Cool Company då de har för hög avgift 6 % , jag använder Firmify för att faktura. Tycker det fungera bra då de bara ta 5 % , men där får man inte använd sin logga , stor nackdel tycker jag..

Annons

Integritetsinställningscenter

Nödvändiga

Läs mer i vår Cookiepolicy. Bl.a. om hur du kan hantera dina cookies.

wp-settings-time-xxx, wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_{HASH}, wordpress_sec_{HASH}, comment_author_{HASH}, comment_author_email_{HASH}, comment_author_url_{HASH}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], laravel_session, XSRF-TOKEN, PHPSESSID, JSESSIONID, displayCookieConsent, _hjIncludedInSample, OB-sync, user_id, modal_shown, "m_* ", wordpress_logged_in_, wp-settings-xxx