Trebarnsmamma & 9 saker som gör mig till en pigg och fräsch morsa. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Trebarnsmamma & 9 saker som gör mig till en pigg och fräsch morsa.

Hur får man livet att gå ihop som trebarnsmamma?

Jag får ganska ofta höra att jag ser pigg och fräsch ut trots att jag har 3 barn. Det kan man ju antingen ta som 1) du ser risig ut men det är okej för att du har 3 barn eller 2) du ser fräsch ut mamma eller ej – hur gör du?

Den som tror att livet kan fortsätta precis som vanligt med 1 barn har fel. Den som tror att 3 barn är som 1 har också fel. Men med detta sagt vill jag faktiskt också säga att allt blir vad man gör det till och att här listar jag mina små knep till hur jag fortfarande kan stå på benen 🙂

  1. Sova är A och O. Nej, jag säger inte som alla säger att man ska passa på att sova när bebisarna sover på dagarna – för vem sjutton hinner det egentligen? Det är som bekant rätt mycket annat som ska fixas med under de där sovtillfällena och jag tror ni är redo att hålla med. Vad du dock kan göra för att förlänga sömnen är – var beredda på lite matematik nu: LÄGG DIG TIDIGARE. En timme, två timmar – allt timmar är bra timmar. Om ni är medvetna om att barnen går upp vid 5-6, ja, då funkar det inte att lägga sig 23-00 för att man gjort det tidigare. Jag lägger mig i sängen vid 21 och somnar vid 21:30-22. Och trots 3 barn så är jag faktiskt väldigt sällan därför också trött 🙂
  2. Blöjbyten. “3 blöjbarn” säger en del och skakar svagt på huvudet. Först och främst: 1 blöjbarn är samma sak som 3 – på riktigt. Sen har vi inte riktigt hunnit ha 3 blöjbarn under en lång period eftersom Elise slutade med blöja när Emilia var runt 3 månader. Mitt tips är dock att försöka byta allas blöjor på en gång så att det blir ett litet moment av det – att man får betat av alla på en gång istället för att göra det lite pö om pö.
  3. Drick mycket vatten. För lite vatten kan faktiskt göra dig orkeslös – hur lustigt det än låter. Känner du dig någon gång matt i kroppen så kan det bero på att du fått i dig för lite vätska. Lägg gärna i en citronskiva också för lite extra c-vitamin 🙂
  4. Anpassa dig själv till barnen. Istället för att du ska försöka anpassa barnen till hur du själv lever. Man har ju kanske hört någon gång de som “aldrig kommer förändra hur de lever för att de skaffar barn” och tyvärr tror jag även att det är de här personerna som får problem längre fram. Du kan sällan påverka ett barns humör så att istället för att slita av dig håret så är mitt tips till dig att pausa, se vad barnet faktiskt vill och utgå ifrån det istället. Se inte hela bussresan framför dig eller att du måste vara klar i affären på 15 minuter – ta dig tiden till att ta en minut åt gången. Det blir verkligen så mycket lättare då!
  5. Aktivera barnen. Det behöver inte byggas stora modellflygplan utan kan räcka med penna och papper för att barnen ska ha kul ett tag. Perfekt om du vill ta en dusch, ett toabesök eller bara vara ensam en stund.
  6. Träning. Du har tid till träning – frågan är bara om du faktiskt vill träna eller om det är passande att använda barnen som ursäkt till att inte hinna. Alla hinner. Fredrick och jag har 3 barn inom loppet av 3 barn – är det någon som inte skulle hinna träna så är det väl ändå vi kan jag tycka. Fredrick cyklar – den som vet vet också att cykling är en av de mest tidskrävande sporterna som finns. Han cyklar ungefär 10 h/v och jag springer ungefär hälften – lite mindre kanske. Men jag kommer ut på 5 km varannan kväll. Det är 2,5 mil i veckan. Att träna gör mig mycket, mycket, MYCKET piggare och endorfinerna som triggas igång är guld värda. Hur tråkigt det än må kännas att gå ut tidig morgon eller sen kväll – är det då du har tid så är det då du ska träna. För din skull.
  7. Förbered maten. Emilia har en tendens att vakna från sin powernap precis när jag ska börja med maten. Därför ser jag alltid till att hacka allting, hälla upp pastavatten och förbereda så mycket som möjligt så att jag kan sköta det mesta antingen med en hand eller att det kan stå och puttra på egenhand när det är dags att sätta igång med middagen på riktigt. Förberedelse är A och O.
  8. Packning. Blöjor, våtservetter, pengar och välling till Emilia. Det är mina 4 punkter och måsten när vi går ut. Skulle jag glömma något annat så är det inte hela världen. Egentligen är ju inte blöjor eller våtservetter jordens undergång heller om man har pengar med sig, men det kan vara tufft om man sitter i bilen till exempel. Kommer jag ihåg de här 4 punkterna så är resten bara plus och det blir ett stressmoment mindre när man ska iväg.
  9. Det är okej att inte vara perfekt. Mitt sista tips är att faktiskt ta ett djupt andetag och ett steg tillbaka. Det är okej om tvätten fortfarande hänger upp sedan ett par dagar tillbaka, om hemmet inte är dammsuget, om det ligger leksaker överallt och om du glömt slänga den vissna blomman i sovrummet. Det är okej att inte vara perfekt. Kom ihåg att vi är mänskliga och att gråta, skratta, skrika eller bli frustrerad är alla delar av vårt beteende. Men får vara arg, men känns det som om du kokar inombords så är det bättre om du låser in dig på toaletten en stund. Det är lika viktigt för oss som för barnen att få uttrycka oss, men ibland behöver man bara få höra ljudet ingenting en stund.

Kram till alla er förbannat grymma föräldrar där ute! YOU ROCK!

trebarnsmamma

Mina små bustroll. Som jag älskar er! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons