Vinterkläder – checklista på hur du klär barnen rätt i vinter! – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Vinterkläder – checklista på hur du klär barnen rätt i vinter!

I inlägget förekommer reklam för Kivat.

Har du koll på barnens vinterkläder nu när det börjar bli ruggigt kallt ute? Här kommer en checklista på saker du inte får glömma!

Nu är det då verkligen kallt ute! Det här året hann jag nästan inte med och barnens kläder fick inhandlas i ett kick. Ni vet när man känner att man har koll, men sen verkligen inte har det? Och helt plötsligt är alla kläder borta och man bara måste köpa nytt? Exakt så var det för mig den här vintern! För det är väl nästan det det är nu – vinter? Brr! Vinterkläder

Kanske har du ett kontorsjobb, eller har möjligheten att kunna få gå in när det blir kallt? Eller så har du ett arbete utomhus, men vet absolut vad som funkar för att du inte ska frysa? Men barnen då – hur är det med deras kläder?

Jag tänkte att jag skulle lista upp ett par plagg som jag tycker är måsten när det kommer till barnens vintergarderob. För – till skillnad från oss vuxna – så kan det vara svårare för ett barn att säga till om de är för varma/kalla.

 1. Lager på lager. Det är ingen myt att det här är det absolut bästa som finns!
  Lager 1: här ska på ett plagg som håller kroppen varm och torr. Ett plagg i ull eller polyester. Ull håller fortfarande kroppen varm om ullen skulle bli fuktig. Polyster är ett billigare allternativ.
  Lager 2: är klädernas isolering. Plagget ska vara luftigt och kunna andas. Det ska också hålla kvar värme men också släppa ut fukt vid behov. Barnet ska genom dessa egenskaper kunna hålla sig varm och torr även om det själv svettas. Vilket plagg du väljer här beror lite på kyla/vind och hur aktivt ditt barn är. Du kan använda flera mellanlager eller välja tunnare/tjockare beroende på hur mycket barnet rör sig. Välj gärna fleece, ull eller ullfrotté.
  Lager 3: Yttersta lagret ska också hålla värmen och skydda mot alla väder så som vind, regn och snö. Det yttersta lagret ska släppa ut fukt men inte in och hålla vinden borta. Välj gärna plagg med reflexer nu när det blir mörkt så snabbt! Välj gärna slitstarka plagg men som är lätta för barnen att leka i.

  checklista för vinterkläderEmilias mössa hittar du här och understället här 🙂

 2. Välj ull! Ull må kosta en slant extra, men jösses vilken skillnad det kan göra för ditt barn. Vi vet ju själv hur hemskt det kan vara att bli frusen när man är utomhus och det är det sista jag tycker barnen ska behöva känna. Ullfrotté är varmare än vanlig ull och kan vara bra för de barnen som inte är så otroligt aktiva. Om ull blir fuktigt så håller den fortfarande kroppen varm. Även om Polyster är ett billigare alternativ så har den tyvärr inte samma andningsförmåga eller förmågan att värma när det blir blött. Ull transporterar även ut fukten, men låter den inte komma in. Detta material håller alltså barnen varma och torra när det hoppas runt där ute i pölar och snöhögar.
 3. Undvik halsdukar! Jag köpte en otroligt fin halsduk till Elise förra året, men på grund av kvävningsrisken så avrådde förskolan mig från att använda den när hon var där. Det tänkte ju inte jag alls på! Något som är bra dock är en balaklava eller hjälmmössa som man också kan kalla det. Mössa och halsduk i ett 🙂

  checklista för vinterkläder

 4. Rörliga vantar. Hur många gånger har man inte sett hur barnen nästan blir som stela pinnar när de får på sig vantar? Tumvantar i all ära, men det går ju inte att leka med såna 🙂 Kör istället på ullvantar på insidan och en tunnare vante utanpå.

 5. Varma- och vattentäta skor. Hört talas om Gore-tex? Typ världens bästa material på skor! Jag använder det på mina löparskor och trots stamp i pölar och lera så har jag faktiskt inte hittills blivit blöt om fötterna. Gore-tex är ett supermaterial och lika fantastiskt till barnens fötter. Elise använde skor härifrån förra året och inte en enda gång tog jag av henne stövlarna och möttes av kalla eller blöta fötter. Perfekt!
 6. Ullstrumpor. Som en komplettering till bra skor.

Lycka till i vinterrusket och kom ihåg: det finns inget dåligt väder! 😉 Vinterkläder Vinterkläder Vinterkläder

Kram.

Här finns fler tips. 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons