Göteborgsmamman

Nattskräck & ny lista?

Någon med erfarenhet av nattskräck?

Hoppas ni mår strålande!
Okej, jag behöver er hjälp. Vi får liksom inte sovit något här hemma för att Emilia vaknar rätt många gånger under natten och är superledsen. Hon vill inte ha mat eller vatten och jag kan höra att hon ’bara’ är ledsen, att hon inte har ont. Hon sover fortfarande när hon gråter och det tar en stund för henne att somna om. En del av er har tipsat om nattskräckInstagram – finns det fler som har erfarenhet av detta? Kan ni snälla inte berätta mer? Jag påverkas ingenting av denna trötthet under dagarna, men blir trött och känner mig alldeles matt när eftermiddagen kommer. Trots att Fredrick sover i eget rum så hör han henne gråta och när han väl får somnat om, ja, då ringer klockan och det är dags att gå till jobbet. Och sen är det ju synd om Emilia också förstås. Jag känner mig så hjälplös. Vad ska jag göra?

Annars mår jag bra! Vi har lekt och busat runt här hela morgonen och jag tror faktiskt att barnen för en gång skull är tröttare än mig, haha. Emilia ska strax få sin första nap för den här dagen och Elise och Julia sin andra frukost.
Efter lunch ska jag möta upp mamma på Lundby sjukhus för att prata med kirurgen om mina åderbråck, sen åker vi vidare hem till min farmor för att fira hennes 80årsdag lite i förskott.

Igår skulle vi ut och köpa ny slang, men de visade sig vara slut såhär i mellandagarna. Istället tog vi vägen om Fredricks kompis och överraskade honom med ett besök. Vi hade så trevligt och hann både med italiensk efterrätt (eftersom han är italienare) och charkuteribricka. Mums!

Nu måste jag hoppa in i duschen – man får passa på nu när Emilia väl somnade 😉
Förresten, det var så längesen vi hade en lista här i bloggen! Har ni velat ha en till och isåfall om vad? 🙂

Ha en underbar torsdag – snart är det helg igen och nytt år!

Kram.

mammablogg nattskräck mammablogg nattskräck nattskräck nattskräck nattskräck nattskräck nattskräck nattskräck charkuterier

En underbar dag igår! Så himla mysigt med vänner som man bara kan överraska och som alltid känns lika välkomnande.
nattskräck nattskräck nattskräck nattskräck 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maxarna

  Jag lider med er om det är nattskräck.. Det är jättetufft för alla inblandade.. Min äldsta hade det upp till fem års åldern.. Hon skrek, sparkades och kastade sig runt i sängen hejdlöst varje natt. Ögonen kommer jag aldrig att glömma.. Men hon sov och visste inget av det som hände. Vi bröt rutinerna och lät henne sova hela nätter i vår säng så med tiden fasades det ut..

  Önskar att det bara är en fas hos er. Lycka till. 💜

 2. Rebecka

  Min son tror vi också lider av nattskräck. Om det har varit mycket intryck en dag, eller om han är i en känslig period, så vaknar han inom ca 3h efter nattning, skriker och är arg/ledsen. Vi märker att det är nattskräck för det blir värre om vi försöker trösta honom. Han brukar vråla , titta men inte verka se, kasta sig runt i sängen och försöka slå bort oss om vi tar i honom. Det brukar hålla på mellan 5-20minuter. Det är fruktansvärt att sitta bredvid och inte kunna göra något, men efteråt brukar han somna om och vara som vanligt nästa dag. Han har också många vanliga uppvak under nätterna, men då hjälper det att upp och trösta. Om det är nattskräck Emilia har så har vi hört och läst att det förvärras av att bli kramad/tröstad, och det verkar stämma för oss, men man får nog testa sig fram. Hoppas det går över för er!

 3. Carolina

  Hej!
  Min son led av nattskräck en period, men det verkar ha växt bort. Var när han var runt året det var som värst och jättejobbigt för oss alla. Jag upplevde det precis som Liv skriver att det märktes mest när sonen hade sömnbrist (inte sovit på dagen tex) och när han ätit annorlunda än vanligt (mkt socker tex).
  Har tyvärr ingen lösning eller mer än mina egna erfarenheter att dela av mig av, hoppas det blir bättre för er också!

 4. Liv

  Många i min familj och släkt har nattskräck . Min dotter på 1,5år har det också. Sist gång så höll attacken på i 1,5h och var den värsta stund i mitt liv . Dom brukar annars vara ”lindriga”

  Nattskräck påverkas mycket av tex sömnbrist , rubbade rutiner i sömnen och intryck. Jag har ju t ex märkt av att attackerna blir värre som vid jul när det varit mycket folk , mycket som hänt och låtit och hon kanske inte fått sova på dagen som hon brukar .

  En vanlig sak att göra är att väcka dom en stund efter att dom somnat, stör bara lite så du får en reaktion och låt dom somna om. Det har funkat på min lilla. Vid nattskräck vill dom inte bli rörda så det är egentligen bara att vänta ut det, dock var senaste attacken så grov att vi var två vuxna som höll i min lilla bebis för hon sparka och slog så hon skadade sig själv om ingen höll .

  Det finna grupper på fb för föräldrar som har barn med nattskräck och står lite lätt på t ex 1177 . Jag tror dock att det blir bättre att få diskutera med personer som lever med de i familjen. Tyvärr är många läkare inte insatta i den här biten, dom sa till mig att ge min dotter alvedon.

 5. Johanna

  Hej jag lider av nattskräck och gjort de hela mitt liv. Vissa nätter skriker jag mig till vaket tillstånd. Det som har hjälpt mig att ha något som gör att jag förstår att de va en dröm snabbt. Att introducera ett mönster som upprepas varje gång så att man blir försäkrad om att man inte är I en farlig situation. Men jag förstår att du är trött och det är jobbigt dels för att du inte får sova och att försöka hjälpa en stackars liten. Kämpa på och hoppas att hon växer ur det. ❤️ jag vet inte om jag svarade på dina frågor så har du några så kan jag säkert svara på dom ut ifrån min egna erfarenhet. Men som med så mycket annat så skiljer de sig från person till person vad som hjälper.
  Ha en fantastisk dag!