Ta betalt som influencer. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

Ta betalt som influencer.

Borde man ta betalt som influencer?

Hoppas ni har en fin dag såhär långt 🙂
Häromdagen kom jag över ett kommentarsfält och möttes av kommentaren:

“Hur kan bloggare ens blivit ett så kallat yrke?!”.

Och visst hade jag delvis kunnat hålla med om kommentaren innan jag själv började blogga – därför tänkte jag att det kunde vara kul att höra varför jag personligen tycker det är helt rimligt att räkna influencers och bloggare som en egen yrkeskategori och varför man borde ta betalt som influencer – stor som liten.

Låt oss börja med en dag som bloggare.

Morgonen börjar strax efter 6 med en stor kopp kaffe, blöjbyten, mat och allt annat som barnen behöver för att kunna starta sin lekfulla dag. När de är mätta och tröttnat på mamma så sätter jag mig vid datorn och skriver dagens första inlägg.
Att skriva detta ‘korta’ inlägg tar ungefär 45-60 minuter för att det ska vara genomläst men också SEO-vänligt. Ett nyckelord ska sättas på inlägget, bilderna ska döpas efter nyckelordet, inlägget ska vara uppdelat på ett visst vis med rubriker och läsbarhet, kategori ska väljas, taggar ska implementeras och URL:en ska även den innehålla nyckelordet. Dessutom är det bra med länkar både utåt och till min egen blogg. Detta tar sin lilla stund. Efter detta brukar jag uppdatera Instagram och svara på kommentarer.

Barnen lämnas på förskolan och det blir dags för Emilia att sova. Just därför brukar jag sätta mig på fik på morgonen – hon sover mycket bättre då!
Jag svarar på mail i någon timme, förbereder kommande inlägg i ytterliggare en, letar inspiration, kommenterar på andras bloggar om jag hinner och sippar på min kaffe. Jag jobbar bokstavligt talat häcken av mig på morgonen – det är då jag tänker som klarast och känner mest inspiration.

Emilia vaknar efter en bra stund och resten av dagen går åt till att fota, fota, fota, svara i telefon och svara på mail om de inte kräver ett alltför utförligt svar – annars lämnar jag dem till senare. Jag antecknar saker jag måste komma ihåg och försöker hela tiden hålla koll på era kommentarer för att ni ska få svar snabbt och ingen ska glömmas av.

Som jag sagt förut så försöker jag att inte jobba (mer än på morgonen) när barnen är vakna. Då vill jag lägga all min tid på dem.
Kvällarna går åt till fotoredigering och endast fotoredigering. Det tar sin lilla tid bara det. Detta brukar göras innan jag lägger mig och när all middag och läggning är gjord.
Vid 21:30 lägger jag mig, uppdaterar Instagram och somnar gott för natten.

Som ni ser så lever jag i ett med bloggen, utan att jag låter det gå ut över mitt privatliv. Men det är alltid saker som ska uppdateras, svaras på eller som jag vill hålla koll på. Utan att verka stöddig så kan jag utan tvekan säga att jag lägger mer tid på sociala medier på ett eller annat sätt än vad jag hade gjort om jag jobbade med något annat än just den. Det är såklart självvalt, men jag går liksom aldrig ‘hem’ och lämnar jobbet på jobbet så att säga.

Så varför ska jag inte ta betalt? Det är väldigt ofta det trillar in mail där företag vill marknadsföra sig genom bloggen genom att skicka ut produkter som man får i utbyte mot ett inlägg. Jag förstår att det är så himla roligt att ta emot produkterna, men man får inte glömma av att dessa produkter ska skattas och detta av dig som bloggar. Låt oss säga att du får en bok till ett värde av 100:- – då ska du skatta på den vilket är ca 30%. 30:- ska du alltså lägga undan och betala in till Skatteverket. Ibland är det värt det – ibland inte. Jag brukar alltid svara med att jag driver bloggen som ett eget företag och att jag skulle gå back om jag hela tiden tog emot gratisprodukter – med en god ton såklart 🙂 Ibland är företagen villiga att betala för ett inlägg ändå, ibland inte.

Om vi ser till reklamerna i övriga kanaler – tv, tidning, reklamskylter etc. Vi ser McDonald’s, KappAhl, Nespresso – alla som betalt för att synas just där. De betalar för sin marknadsföring och om denna då skulle synas i min blogg – varför skulle jag inte ta betalt för det och för det arbete och tid jag lägger ner på att få dem att synas på ett snyggt sätt?

Ja, att vara en s.k. influencer har verkligen blivit ett hett yrke som många eftersträvar och jag tycker det är så coolt att vi lyckats få det till det! Men hur stor eller liten man än är så ska man aldrig behöva jobba gratis, än mindre betala för det själv.

Hur mycket man ska ta betalt är upp till var och en tycker jag. Att försöka tänka 1:-/besökare och lägga på lite för själva arbetet brukar jag göra och det har fungerat bra såhär långt. Allt är en dealingsfråga och i slutändan är det bara du som bestämmer var din gräns går 🙂

Ett par tips på vägen för att ta betalt som influencer:

Ta alltid betalt. Berätta för företagen att du behöver skatta på produkterna de skickar ut annars.
Är det värt att skatta på? Kanske är det värt att skatta på produkten om du ändå tänkt köpa eller har användning för den?
Se ditt eget värde. Se det jobb du lägger ner – du ska inte behöva jobba gratis!
Sälj in dig. Berätta för företagen varför de borde få samarbete med dig. Vad har du som är bra att sälja in?
Begär något i utbyte. Fråga företaget om de har lust att dela ditt inlägg på deras sociala medier när du skrivit om dem.

Lycka till med framtida samarbeten!

ta betalt som influencer ta betalt som influencer

Borde man ta betalt som influencer?
ta betalt som influencer ta betalt som influencer ta betalt som influencer ta betalt som influencer

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

 1. Carolina

  Vilket intressant inlägg! Roligt att få ta del av hur en av dina jobbdagar ser ut, man märker att det är mycket jobb bakom och inte bara så att du slänger ihop dina inlägg. Ha en fin dag!

  1. goteborgsmamman
   Malin Stensson

   Vet du vad? Det här var den finaste kommentaren på länge! Det är kul att jobbet ses utåt också och att det inte bara är en känsla man har, haha. Tack snälla! Ha en underbar helg <3

Annons