Göteborgsmamman

13 tips för ett hälsosammare liv.

Hej på er!

I dagens samhälle är det väldigt lätt att bara köra på. Köra på och glömma av hur viktigt det är att man lägger lika mycket tid på sig själv som på allt annat. Först när du hittat balansen –  kommer framgången 🙂

Här delar jag med mig av 13 tips för ett hälsosammare liv. Välj att ta hand om dig själv – också 🙂

 1. Vatten. Man kan säga att vatten är kroppens bensin. Den får igång ämnesomsättningen, får dig att orka och får din kropp och hjärna att fungera korrekt. Tänk på att efter att kroppen använt natten till att rensa ut gifter så kan vatten sedan hjälpa dig att få ut dem ur kroppen också. Börja därför gärna dagen med ett stort glas vatten (gärna med citron i!) innan du ger dig på dig kaffet 🙂
 2. Sömn. Prioritera din sömn! Kroppen måste få återhämta sig och ju mer du är igång under dagen, desto mer sömn. 8 timmar är en bra måttstock.
 3. Koppla bort det sociala. Det är okej att inte göra någonting en kväll. Faktum är att det är bevisat att vår puls ökar när vi sitter på sociala medier. Vi klickar, gillar, kommenterar och vill göra så mycket att vi inte känner hur snabbt vi vill att det ska gå. Ta det lugnt och lita på att din kropp fixar att göra ingenting för en stund.
 4. Börja morgonen med gröt. Det är ingen myt att kroppen mår bra av att börja dagen med en härlig skål med gröt. Jag personligen fullkomligt älskar denna frukostvariant, medan Fredrick avskyr den. Vad han då gör istället är att han mixar ner havregrynen i sin smoothie – smart va? Havregryn stabiliserar nämligen blodsockret, minskar risken för tarmcancer, mättar, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller antioxidanter. Visst kan det vara värt den där tallriken ändå? Tips är att toppa med något du älskar istället! 🙂
 5. 30 minuter om dagen. Det är bevisat att 30 minuter pulshöjande träning om dagen räcker för att din kropp ska må super. 30 minuter promenad, löpning, tennis, gym – välj den träning du mår bäst av! Tränar du blir du dessutom piggare i det långa loppet – något jag kan skriva under på nu när jag kör min 30 dagars-challenge och märker galen skillnad på bra 3 veckor. Heja träningen!
 6. Välj sådant du tycker om. Men allt handlar inte om intag och aktivitet – det är minst lika viktigt att du får den mentala hälsan som den fysiska. Att tänka på och göra saker som gör dig glad är även det bra för hälsan!
 7. Du är bäst. Har du någonsin faktiskt ställt dig framför spegeln och sagt ”åh, vad jag ÄLSKAR mig själv!” och samtidigt tittat på hur vacker du är? Jag utmanar dig till att ställa dig framför spegeln och tänka på hur bra du är – ända tills det där pirret i magen kommer och du ler åt dig själv. Att acceptera sig själv är en stor del av vägen till ett hälsosammare liv.
 8. Ta det lugnt. Det hjälper inte att stressa, så ta det lugnt. Är du sen med en inlämning? Var uppriktig mot din chef/lärare och berätta att du inte vill stressa för att få in den – det ska krävas mycket för att en person ska säga nej då. Är du sen till bussen? Ta nästa. Sen till ett möte? Ring och berätta att du blir det. Mycket att göra? Skriv ner allt och bocka av. Ingenting förändras för att du stressar. Det är skillnad på att skynda sig och stressa. Du kan springa till bussen, men det är när du känner en oroskänsla i magen som du bör se upp. Andas djupt och ta allt som det kommer.
 9. Ät 80/20. Det här är det bästa tipset jag fick under min kostutbildning för många år sedan. Det tillåter mig att fuska 20% av dagen om jag äter hälsosamt 80%. Det släpper ångesten och ångern som godsaker ibland kan medföra.
 10. Fibrer. Åter igen till mat, men det här är så viktigt. Fullkornsmakaroner må vara rätt tråkiga i smaken, men hellre det än de ’vanliga’. Att äta fibrer får nämligen igång magen och reglerar kolesterolnivåerna. Dessutom mättar fibrer mer och du behöver inte äta lika mycket 🙂
 11. Använd olivolja. Ta olivolja istället för smör i pastan – olivolja innehåller nämligen Omega-3 vilket är viktigt för att hålla dig frisk och dämpa inflammationer. Dessutom innehåller olivolja polyfenoler som dämpar cellernas åldrande.
 12. Ha sex. Det må vara mycket med barn, men visste du att forskning visar att sex stärker immunförsvaret, minskar risken för inkontinens, ökar självförtroendet och minskar stress? Värt att planera in då, eller hur?
 13. Tillåt dig att vara lycklig. Vad gör dig lycklig? Gör mer av det <3

Kram.

13 tips för ett hälsosammare livSömn är en viktig del av ett hälsosammare liv 🙂

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.