Göteborgsmamman

Exklusiv intervju med Bosson inför nya låten ”Vi Borde Andas Samma Luft”!

För ett par veckor sedan ringer min telefon. Det är en musikproducent som berättar om en svensk artist som ska släppa en ny låt i slutet av maj och undrar om jag kan tänka mig att göra en intervju med honom inför releasen. Jag får lyssna på låten och tackar genast ja till intervjun – den här låten är underbar! Vi bestämmer tid för intervjun och jag börjar genast knåpa på mina frågor. Vad frågar man en artist som antagligen redan svarat på alla frågor gällande sin karriär?

Jag sitter och väntar i den varma skuggan på Steinbrenner & Nyberg vid Södra vägen. Det var i början av maj och jag hade gjort misstaget att ta på mig skinnjacka över min byxdress. Den hade verkligen inte behövts. Jackan alltså. Dessutom är jag i god tid och har 15 minuter kvar tills vi ska ses. Jackan åker av och jag njuter av värmen.
Efter en stund kommer en kille gåendes med t-shirt och långbyxor. Undra om han ångrar valet av kläder lika mycket som mig? Jag har ju ändå halvlånga byxor och rätt tunna dessutom – han har jeans. Killen svänger in och studsar uppför trappan.
-”Det är nog lättare för mig att känna igen dig” säger jag och ställer mig upp med ett leende.
Han vänder sig om, tar av sig solglasögonen och kramar om mig med ett skratt.
-”Trevligt att träffas!”
Vi sätter oss inne i en del där ingen annan slagit sig ner. Sen börjar vi.

En sak kan jag säga. Staffan ’Bosson’ Olsson är en av de trevligaste och mest ödmjuka personer jag någonsin träffat. Vi satt på Steinbrenner & Nyberg i 4 timmar utan att svara på en enda intervjufråga. Vi satt och prata om allt mellan himmel och jord, om kärlekar och om familj. Vi tittade på bilder, videos och pratade upplevelser. Det kändes som om vi känt varandra i hela våra liv.
Frågorna svarade Staffan på i ett mail – det är just det som är så fantastiskt med 2018. Det, och Bossons nya låt ’Vi Borde Andas Samma Luft’ som ni kan hitta här. 

Min intervju med Staffan ’Bosson’ Olsson

Hej Staffan, kul att få intervjua dig! Jag har tusen frågor, så vi kavlar väl upp ärmarna och sätter igång! Först och främst: var har du varit hela våra liv? Det känns som om du lämnade Sverige ganska fort för att bli världsstjärna. Kan du inte berätta lite vad som hände? 

Ja det är en lång story… Första solo singeln släppte jag väl typ -97 och sen åkte jag iväg lite på promotion i Finland, Japan och Brasilien… Men allt kom igång ordentligt först när en av mina låtar började spelas på den största radiostationen i USA. Då fick jag möjliget att åka över och skriva kontrakt med Capitol Records i L.A. Resultatet av det blev inspelning av ett album som innehöll bl.a One in a million som blev ledmotivet i Sandra Bullockfilmen Miss Secret Agent. Hennes största framgång skulle det visa sig. Jag blev nerbjuden av henne till inspelningen av den scenen där låten är med och fick träffa alla. Jag blev senare Golden Globe-nominerad för låten i kategorin ”Bästa originallåt i film”. Jag tävlade emot Sting, Björk, Bob Dylan och Garth Brooks. En fantastisk upplevelse.
Men innan det så gjorde jag promotion i USA också – mycket TV, festivaler och jag var även förband till Britney Spears på 24 ställen.
Resan fortsatte sedan i Europa där One in a million släpptes tillsammans med filmen och när den började klättra på listorna så blev det mycket pendlande, framförallt till Tyskland, Schweiz, Österrike, Portugal, Norge, Finland, Baltikum och hela östra Europa.
Därefter kom nästa våg med Sydafrika, Singapore, Thailand, Korea där låten också tog fart.
Jag var ju även mycket i Sverige under den här perioden. Jag hade ju kanske 5 låtar under några år som spelades en del. Så mitt äventyr började ju inte i Sverige och det skrevs inte så mycket om mig då. En del svenska fans skickade mail till mig på engelska kommer jag ihåg. Jag körde på ganska hårt och släppte 4 album fram till 2007 då jag kände att jag tappade den kreativa biten och glädjen att skriva musik. Det hade ju alltid varit en slags terapi att skriva musik och texter men den känslan och längtan att skriva försvann väldigt plötsligt. Och det var en form av kris för mig. Jag trodde alltid musiken skulle vara min bästa vän.
Jag tog ett break med skapandet men fortsatte att spela, framför allt i Östeuropa, Ryssland, Kazakhstan, Ukraina, Vitryssland där jag jobbade med väldigt bra team. Jag började även göra duetter med stora ryska artister där jag sjöng på ryska.
Så sedan 2007 har jag bara fokuserat på den marknaden och synts mycket i TV och varit med som både jurymedlem och gästartist i olika program och tillställningar som t. ex. X-factor Ukraina och Miss Ryssland. Nu verkar det även som att jag kommer att åka en sväng till Fillippinerna för spelningar och promotion.


WOW! Vilken resa du har gjort hittills. Känner du dig klar med världen eller är Sverige bara en mellanlandning innan du drar iväg igen?

Jag kommer ju alltid åka till ställen som folk är intresserade av att lyssna på min musik så världen inklusive Sverige är alltid aktuellt om efterfrågan finns. 🙂

Under din tid som artist – vilken av dina låtar berör dig mest och varför?

”What if I” är den låt som jag är mest stolt över och nöjd med låtskrivarmässigt. Jag drömde den melodin i refrängen faktiskt och när jag vaknade mitt i natten spelade jag in den på en diktafon. Sedan gick jag upp på morgonen och började jobba med den. De flesta av mina texter handlar ju om något som jag relaterar till och när vi spelade in videon till den låten så hände det något märkligt. På exakt samma ställe i låten – i sticket – så började jag fälla några tårar. På exakt samma ställe vid varje omtagning. Tror att det var olika saker som spelade in. Jag var nog lite stressad den perioden och det var lite spänt med inspelningsteamet. Detta plus att min egna texter uppenbarligen påminde mig om något gjorde att det blev känslomässigt. Enda gången det har hänt faktiskt.


Om du skickades till en öde ö och du bara fick ta med dig en enda sak – vad skulle det vara?

Jag skulle nog ta med mig en Toblerone Gold 400g. Den sitter aldrig fel. 🙂

Förstår du hur många som har dansat, gråtit, tränat, städat, blivit tillsammans, haft en första kyss och överhuvudtaget spelat dina låtar? Gissningsvis har du hört det mesta från dina fans. Vilken historia minns du bäst? 

Ja, det är riktigt kul att höra att musiken och texterna man skapar berör andra på olika sätt. Det är ju därför man håller på och det är fantastiskt!
Det finns många historier – både glada och lite sorgliga. Några vet jag använde en av mina låtar ”We will meet again” i sina sorgearbeten när de hade förlorat anhöriga i Tsunamin. Den handlar om att känslan att förlora någon kan vara densamma om man förlorar någon i kärlek som när någon går bort.
Ibland kan det vara skönt när någon sätter ord på känslor samtidigt som det är skönt att veta att någon annan befunnit sig i samma situation. Det är lite läkande. Vet att de här personerna lyssnade på låten flera gånger per dag i veckor. Det känns fint att veta att man kan göra en liten skillnad där utan att vara närvarande.
Sedan fixade jag några signerade album för en tjej för bara ett tag sedan. Det var hennes kompis som frågade till hennes födelsedag. De hade lyssnat mycket på min musik under en viss period och de hade många fina minnen till den. Det finns även de jag har skickat videohälsningar till när de gifter sig eller där jag vet att några låtar har spelats på såväl födelsedagar bröllop och begravningar. Så det värmer såklart när man kan förmedla en känsla som berör andra


Om jag säger att jag hoppas på att få se dig i Melodifestivalen nästa år – vad säger du då?

Melodifestivalen? Ja, varför inte! jag hade gärna tagit lite revansch för när jag var med där för länge sedan. Jag var nog inte helt fokuserad då även om jag gick till andra chansen. Jag kunde gjort mycket bättre ifrån mig.

Jag hade röstat på dig! 🙂
Du får svara dig själv, men vem är din idol och varför?

Jag har nog aldrig haft någon idol på det sättet. Jag har mer lyssnat på olika typer av musik. Men Robbie Williams är ju en fantastisk entertainer och musiken jag har lyssnat på är nog en del från 80-talet såsom Crowded house och Nik Kershaw men jag hade också en period där jag lyssnade mycket på R’n’b. På senare tid har det blivit mer Coldplay, Keane, Adele mfl.
Ha mig själv som idol, det kommer aldrig hända, haha! Det passar nog inte riktigt in på min personlighetstyp.

Om man ska bjuda hem dig på middag – vad ska man bjuda på då?
Jag tycker man kan bjuda på sig själv om man tar hem mig på middag… 🙂 Skämt åsido… det viktiga är att man är sig själv, med maten är jag inte kräsen så länge det inte blir så mycket från havet…  Allt från pasta med kyckling eller Thaimat eller bara té och en macka funkar hur bra som helst.


Nu är du tillbaka och det är ju himla kul att ha dig här hemma i goa Göteborg. Hur känns det att vara tillbaka? Eller hur känns det att vara en världsstjärna i Göteborg kanske jag ska fråga? 

Det är alltid gött att vara hemma i Göteborg! Det är ju här och i Sthlm jag har de flesta av mina vänner och min familj. Götet kommer alltid att vara Götet! 🙂
I vissa delar av världen och i vissa perioder kan nog folk ha sett mig som en världsstjärna på besök eftersom jag har fått ta emot en del priser, men jag har aldrig känt mig som en sådan. I Sverige har det varit lite annorlunda. Allt är ju relativt och framgång är en färskvara men jag har ju jobbat med musik nu i typ 20 år på heltid så något hoppas man ju att man gör rätt.

Idag släpper du en ny låt och det är din andra låt som är på svenska! Låten heter ’Vi Borde Andas Samma Luft’. Berätta mer om låten!
Låten är skriven av Matias och Claes på LMG Outfly och två killar till som heter Micke Clauss och Mikael Hansen. Det är den andra låten någonsin som jag släpper på svenska men den är väldigt mycket jag och det är en av anledningarna till varför jag tackade ja. Den funkar väldigt bra för mig och mitt uttryck.
I vanliga fall skriver jag det mesta av min musik själv eller med andra men det har hänt vid ett fåtal tillfällen att jag känner att jag klickar med en låt som skickas till mig och det är kul! Så det blir lite nytt för folk att höra mig på Svenska. Vi får hoppas att de gillar vad de hör. 🙂

Om du inte hade bott i Göteborg, var hade du velat bo då?
Om jag inte hade bott i Gbg så hade jag kanske bott i Sthlm. Nu har jag iof två lägenheter i Spanien men jag är inte där så ofta. Los Angeles skulle också kunna tänka mig eftersom min syster bor där med sin härliga familj och jag känner även andra som jag har jobbat med där tidigare så där kan jag tänka mig.


Vad är det galnaste du gjort (som du kan med att berätta)?

Det galnaste jag har gjort har jag inte gjort ännu 🙂

Vad gör du idag? 

Idag har vi gjort radiointervjuer och skall pusha på så att låten kommer ut ordentligt. 🙂
Men om du menar ”idag” så kom jag hem från ett gig i Kiev i Ukraina igår och det närmsta året skall jag komma igång mer med låtskrivandet är det tänkt samtidigt som jag kommer att fortsätta med spelningar utomlands och olika musikprojekt.

Sist men inte minst den viktigaste frågan från alla singlar där ute: har du hittat din själsfrände? 

Min själsfrände verkar jag inte ha hittat ännu eftersom jag inte är gift och inte har några barn. Jag har dock träffat några fantastiska tjejer i mitt liv, det måste jag säga! Men jag är nog lite rastlös och rotlös i själen kanske. Det är dags att skärpa till den delen nu och jag känner att det är på väg. Nygammal karriär, ny låt på svenska, familj, barn och hela kalaset, full rulle kanelbulle, nu åker vi! Jag är redo!
Så nästa gång vi ses kommer jag att ha en blogg som heter ”Göteborgspappan” 😉
Tack för att jag fick vara med i din blogg och tack för ett givande och trevligt samtal senast… och bra jobbat alla ni där ute som jobbar med att sätta barn till världen och uppfostra dom istället för att resa runt och spela musik.
Snart är jag där också och hjälper till, jag lovar.:-)
Kraaaam på er!
16 snabba med Staffan ’Bosson’ Olsson

Solsemester eller skidsemester?

Fest eller hemmakväll? Om man har någon att vara med – annars är det kul att festa loss då och då också!

Pizza eller sushi?

Hund eller katt?

Porsche eller Mercedes? (BMW om man får välja!)

Brunett eller blondin?

Sjunga eller dansa?

Lakrits eller chokladToblerone Gold! De får fylla på Taxfreen när jag varit ute och flugit!

Skräck eller romantik?

Löpning eller cyklingJag sitter alltid på cykeln och repar sång några dagar innan jag skall iväg på gig utomlands. Då kör jag showen som kanske är 45 min… grymt bra sätt att jobba med rösten på rätt sätt.

Ensam mamma söker eller bonde söker fruEnsam mamma från farmen söker bonde i ex on the beach?

Spara eller slösaSpara lite och slösa lite! 😉

Cola zero eller Pepsi Max?

Skjorta och kavaj eller mysbyxor och hoodie?

Instagram eller Snapchat?

Tinder eller Match.com?

bosson bosson
bosson bossonBosson släpper idag en ny låt – ”Vi Borde Andas Samma Luft” – en riktig sommarhit! 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.