Göteborgsmamman

7 tips för att lindra åksjuka.

I samarbete med Volvia.

Vad gör jag om mitt barn lider av åksjuka? 

Hej på er!
Hoppas ni mår himla bra.
Jag tänkte ta upp ett ämne som speciellt gör sig påmint nu i semestertider då fler än vanligt åker längre sträckor med bil, tåg, buss och andra färdmedel. Det kanske är ett besök till släkt och vänner, en utflykt till ett zoo lite längre bort, eller som för oss; bilsemester. Jag vill såklart prata om åksjuka.

Det var för ungefär 2 år sedan vi märkte att Elise var åksjuk. Hön var nästan 2 år gammal och vi skulle åka och titta på ett hus som var till salu. Vi åt lunch, hoppade in i bilen och körde en ganska lång bit med många kringelikrokiga vägar. Rätt var det var så började hon hosta och kräktes 2 gånger.

Det är inte så vanligt att små barn kräks, men det är just mellan 2-10 år som åksjuka kan visa sig hos barn. Det börjar med en gäspning eller hostande och slutar i ett vitt ansikte och kräkningar. Anledningen till detta är för att under de här åren är balansorganen som känsligast och hjärnan ska lära sig tolka olika typer av information samtidigt – tex från ögat till innerörats balansorgan.
Nu har jag samlat på mig både kunskap och därmed också ett par tips jag tänkte dela med mig av. Här kommer: 7 tips för att lindra åksjuka!

  1. Ät mindre portioner och gärna en stund innan bilfärden. Ät inga enorma portioner precis innan ni sätter er i bilen utan låt maten få lägga sig. Just juicer och sura drycker har en tendens att irritera magen eftersom det är surt och bör därför intas med måtta. Även mjölk och övriga mejeriprodukter kan vara bättre att vänta med tills ni är framme 🙂
  2. Ta korta pauser. Om ni ska åka långt så försök att inte stressa. Bättre att komma ut, sträcka lite på benen och få frisk luft emellanåt.
  3. Frisk luft! Och på tal om detta så är ett bra tips att sänka temperaturen i bilen och ta ner fönstren för att få in frisk och svalkande luft.
  4. Ta bort tidningar, ipads och telefoner. Försök istället lyfta blicken mot vägen – man vet ju själv hur illa man kan må av att ha fokus ner i tidningen 🙂
  5. Ta av tjocktröjan. Av säkerhetsskäl så bör barnen inte åka med tjocka kläder i bilen så som jackor, overaller etc. Ett tips kan dock vara att ta av tjocktröjan också. Att känna sig sval kan göra att man mår mindre illa.
  6. Plastpåsar. Men självklart kan olyckan vara framme även om man är förberedd. Ett tips är att alltid ha plastpåsar liggandes bredvid barnet som man kan ta upp om han/hon behöver kräkas. Så blir det enklare att städa efteråt 🙂
  7. Visa förståelse! Kom ihåg att det är viktigt att visa barnet att det är okej om man kräks – det är inget han/hon kan hjälpa såklart och inget som man behöver göra en stor grej av. Faktum är att ca 51% av den svenska befolkningen blir åksjuka vid långresor, det visar en undersökning av Navigate. Man är aldrig ensam! 🙂

Har du fler tips mot åksjuka? Dela gärna med er! 🙂

Kram.

7 tips för att lindra åksjuka

I samarbete med Volvia.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefine

    Om vi ska åka långt så åker vi antingen innan frukost eller när hon sovit middag så hon är på ”tom mage”. Då stannar vi alltid på vägen och äter våra måltider. Vi har alltid en handduk till nära hands samt en påse om hon kräks.