Göteborgsmamman

Barn i trafiken – hur agerar du?

I samarbete med Volvia.

Hej härliga ni ♥

Hoppas ni mår underbart denna fredag. Visst är det härligt med helg nu igen? Har ni några planer? 🙂

Nästa vecka är det förskolestart för barnen här hemma – tjohoo! Elise och Julia längtar så efter sina vänner och Emilia är minst sagt taggad på att få spendera dagarna med nya kompisar och bäst av allt; nya leksaker 😉
Fredrick och jag håller på att planera framtida lämningar och hämtningar vilket får mig in på dagens ämne: barn i trafiken. För hur gör man med bilbarnstolen om barnet behöver hämtas av någon som saknar bilbarnstol eller om man tar bussen?

Sedan dag 1 efter att Elise växte ur sitt babyskydd så har mamma och jag diskuterat det här med bilbarnstol fram och tillbaka tusentals gånger. Det var så många tillfällen som både mamma och Fredricks föräldrar hade behövt deras egna stol att vi till slut fick investera i en extra – allt för att barnen skulle få åka säkert.
Men fler barn kom och tanken på att köpa fler gjorde att det började svida lite i plånboken. Istället har vi försökt lösa transporten på annat sätt som att till exempel byta bilar eller flytta över stolarna till deras bilar och sen tillbaka.

I samarbete med Volvia vill jag trycka på hur viktigt och säkert det är att barn upp till minst 4-5 års ålder åker bakåtvänt – det gäller ju självklart också om barnet blir skjutsat, åker buss/taxi eller om man hyr bil på semestern. Försök att flytta över stolen eller varför inte ta med er egen! Eftersom barn oftast inte sitter bakåtvända lika länge som i Sverige så kan det ibland vara svårt att få tag på en bakåtvänd bilbarnstol. (Vill du skydda din bilbarnstol under resan så finns Airshells. Då slipper du oroa dig för skador under transporter.) Allt som oftast går det att be om bilbarnstol vid bilhyrningen, men det vill ju till att de också kan bevisa att stolen är okrockad och i bra skick.

Enligt lag måste ett barn som är kortare än 135 cm och som färdas i bil/lastbil använda babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/bälteskudde. Buss och kortare resor med taxi omfattas inte av den här lagen, men det gör det såklart inte mer okej för det. En del bussar saknar dessutom bälte – vad tror ni då händer om man krockar? 
Barn som är äldre än 3 år måste även använda det bälte som finns om bussen är utrustad med bälte, men för barn under 3 år så finns inga riktlinjer. Varför inte?
En del bussar i Sverige är idag utrustade med bilbarnskydd, men i Göteborg har jag inte mötts av ett enda. Varför lägger vi inte mer fokus på våra barns säkerhet? Avsaknaden av bilbarnstolar gör att barn idag inte kan färdas lika säkert i buss och taxi som oss vuxna och hindrar oss också att kunna åka buss med våra små.

Låt oss diskutera det här! 🙂 Tanken med diskussionen är för att få fler medvetna om hur viktigt det är för våra små att åka säkert samt hjälpa varandra med tips och trix på hur vi faktiskt kan nå dit.
Förutsatt att ditt barn är i babyskydd- eller bilbarnstolsåldern, vad gör du om följande saker sker:

♦ Ditt barn går på förskolan och ska på utflykt. De ska åka 10 min buss dit och 45 min buss hem. Hur agerar du?

♦ Ditt barn är ledigt från förskolan och du behöver lämna in bilen på service. Du behöver ta bussen hem. Hur agerar du?

♦ Ni ska på semester och kommer behöva hyra bil för att ta er fram och tillbaka till ert boende. Hur agerar du?

Låt ditt barn åka säkert. En olycka går sällan att förutspå och var sätter vi inte det finaste vi har om inte i säkerhet först? 🙂

Kram.

Barn i trafiken Barn i trafiken Barn i trafikenBarn i trafiken – hur agerar du?

 

I samarbete med Volvia.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Frida

  Lurigt med bussåkande med barn. Jag drar mig för stt åka längre turer rent säkerhetsmässigt. Även om det såklart kan hända vid små turer också.
  När min Meja var bebbe och vi skulle åka med SJ, tog jag med mig hennes babyskydd ifall det skulle bli ersättningsbuss. Hade vägrat åka utan något skydd till henne i fem timmar. Nu gick turligt tåget ända fram. När vi åkre till Italien hyrde vi en bilstol på Big Baby för att vara garanterade en säker bakåtvänd stol, vilket inte bilföretaget i Italien kunde garantera. Helt klart bordde det finnas skydd för de små på bussar. Kanske flygplansbälten för småbarn som man fäster i den vuxnes bälte vore något vid bussåkande…

  1. goteborgsmamman

   Men Frida, jag blir så glad av din kommentar! Vad grymma ni är som kämpar så för att få er lilla (eller stora nu, haha) att åka säkert! Heja heja!
   Den idén tycker jag man borde ta fasta på – allt för att det inte ska ta emot i själen att åka kommunalt …
   Kram till dig <3

 2. Malin

  Vi har inte egen bil men har ett babyskydd som flyttas mellan bilar vid behov. Inget babyskydd = ingen åktur för lillen. Vi åker dock med stadsbussar här i Stockholm och då sitter han i vagn eller mitt knä. Livsfarligt ja, men att själv släpa med babyskydd och hålla i det hela tiden går inte och jag är också förbannad på att eet inte finns krav på bussbolag/taxibolag osv. att eet alltid ska erbjudas. Vi skulle aldrig välja en semesterort där vi behöver hyra bil i nuläget, fram till han är 3,5 har vi inte tänkt åka utomlands då vi är mitt i köp av lägenhet och behöver prioritera pengamässigt. Jag skulle heller aldrig vara okej med en 45 minuters bussresa med förskolan om de inte kan garantera bakåtvända stolar för alla barn!

  1. goteborgsmamman

   Heja dig! Jag håller verkligen med dig vad gäller bussarna – varför finns det inte mer lättillgängliga bilbarnskydd kan man undra? Precis som med barnvagnsplats så kan man ju iallafall se till att det finns plats för 2-3 barn då? 🙂
   Men du – kul med lägenhetsköp! Lycka till med allt och mängder med kramar till dig <3 <3 <3