Göteborgsmamman

7 tips för att få en lyckad skidsemester med familjen.

Följande inlägg är ett gästinlägg ifrån Josephine M, snowboardentusiast och digital nomad

 

7 tips för att få en lyckad skidsemester med familjen ♥

 

Att semester i fjällen med sina barn är något utav det härligaste man kan göra, men hur fantastiskt det än är att resa som familj ska vi inte sticka under stolen med att det kan vara ganska utmanande ibland också.

Föreställ dig att ni rullar in med bilen på uppfarten utanför stugan ni har hyrt efter flera timmars åkande i bilen där barnen skött sig exemplariskt. Du kliver ur bilen och andas in den friska fjälluften samtidigt som du känner solen värma ditt ansikte. Allt som började så bra ändras plötsligt när ena barnet bestämmer sig för att han hellre vill sitta kvar i bilen och spela på sin iPad än att läras sig åka skidor, samtidigt som det andra barnet surar över att ni glömt packa ner hennes nalle. Plötsligt står du där med två tjuriga barn som inte är det minsta intresserade av att samarbeta.

Har du rest med barn tidigare känner du säkert igen dig i att en dag som börjar väldigt bra kan ta snabba vändningar, men för att barnen ska få glada minnen och förknippa vintersemestern med något positivt är det viktigt att man försöker vända de sura minerna till glada och att barnen ser fram emot skidåkningen. Därför har vi samlat ihop några tips som kan vara till hjälp inför vintersemestern med familjen, men innan vi går in på det är det en sak som är viktig att ha i åtanke när ni beger er ut på skidsemester om ni tidigare bara har rest utan barn, och det är att inte förvänta er att det kommer vara som förr. Se resan som en mysig tid med familjen där ni kan släppa alla måsten som hör till vardagen och bara umgås med varandra istället.

  1. Först och främst ska barnen tycka det känns kul att prova på skidor och något de ser fram emot. Börja därför med att förbereda dem redan ett tag innan så att de bygger upp en förväntan inför skidåkningen. Det kan till exempel vara genom att ni pratar om det hemma, vad skidåkningen innebär, andra aktiviteter som finns på skidorten, att det finns massor av snö de kan leka i osv. Har ni köpt utrustning kan ni även prova dessa hemma så att barnen är förberedda på hur de känns att ha på sig och är trygga i dem.
  2. Är det första gången dina barn åker skidor kan det vara klokt att boka in dem på skidskola så att de lär sig rätt teknik och förhoppningsvis även kan lära sig snabbare. Har du barn som inte vill vara ifrån sina föräldrar finns det alltid barnbackar du själv kan åka med dem i.
  3. Se också till att barnen är rätt klädda för temperatur och väder, lager på lager är ett effektivt sätt att hålla värmen. Börja med ett underställ närmast kroppen som andas och håller värmen och fortsätt sedan med något varmare som tex en fleecetröja och byxor för att till sist ha ett par vattentäta skidbyxor med jacka till. Sen behöver de såklart även ha ett par varma vantar samt en hjälm för att skydda huvudet om de skulle ramla.
  4. För att undvika att både du och barnen blir griniga och tappar tålamodet är det en bra idé att ha med sig lite snacks i en ryggsäck så att ni kan stanna och ta en fikapaus när energin börjar ta slut. Det kan även vara skönt att få vila benen lite, både för barnen och föräldrarna. Det brukar finnas värmestugor man kan gå in och äta sin medhavda matsäck och värma sig i, men om du inte vill åka runt med det i backarna finns det även gott om restauranger ni kan sätta er ner en stund och äta lunch på.
  5. Ta det lugnt och stressa inte upp dig över småsaker, räkna inte med att det kommer att bli som du tänkt dig, därför är det ingen idé att försöka planera saker och ting in i minsta detalj. Helt plötsligt är det något utav barnen som inte alls känner för att åka skidor just den dagen, medan det andra barnet kanske har dragit på sig en förkylning som i alla fall en av er föräldrar behöver stanna inne för. Se denna semester som en mysig och härlig tid med familjen och släpp alla vardagsmåsten hemma såsom städ, jobb, matlagning och att hämta barnen på skola/dagis, lev här och nu och njut lite av kvalitetstid med din familj istället.
  6. Något som du garanterat behöver ha under en skidsemester med barn är tålamod. Tänk på när du själv skulle lära dig att åka skidor, alla är vi nybörjare någon gång och det sista man behöver då är en trött och sur förälder. Glöm inte att ge beröm och peppa dina barn så mycket du kan när de själva börjar tappa tålamodet. Ha kul, skratta åt vurporna (så länge ingen skadar sig) och ta det inte så allvarligt, låt det ta sin tid. För att barnen inte ska tröttna är det bäst att börja långsamt med små steg i taget och inte köra alltför långa dagar i början.
  7. Sist men inte minst – ha kul! Precis som i föregående punkt är det ingen som vinner något på att gå runt och sura, uppmuntra varann när det går bra och skratta tillsammans, det kommer att göra både er föräldrar och barnen gladare och mer harmoniska.

7 tips för att få en lyckad skidsemester med familjen7 tips för att få en lyckad skidsemester med familjen 7 tips för att få en lyckad skidsemester med familjen 7 tips för att få en lyckad skidsemester med familjenFörra årets skidsemester 🙂 Så mysigt! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ann

    How great!! Thanks a lot for such a great amount for sharing on your blog for those of us not on Facebook!! Wow – so much wonderful sewing to anticipate!! Embraces to you. I have a daughter whose room is done in a forest subject and this arrangement would be stunning to make a book for her to take a gander at now and acknowledge much more when she is more seasoned. Likewise, I am of Hungarian drop, making this additional uncommon.