10 tips på hur du slipper kemikalier i hemmet. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Annons

10 tips på hur du slipper kemikalier i hemmet.

I samarbete med Norwex.

Hej där! ♥

Puh! Jag är helt slut! Efter att jag lämnat barnen på förskolan och bilen på verkstaden imorse så åkte jag hem och började städa direkt. Fredagar är min städdag och det är lika bra att få gjort det så tidigt som möjligt och inte spara det till eftermiddagen tycker jag 🙂 Nu doftar hemmet gott och jag känner mig nästan själv alldeles ren inifrån och ut.

Idag tänkte jag ta upp ett ämne om just det här med städning, nämligen alla kemikalier som det kan innebära. Vi omges idag av ca. 30.000 kemikalier i vår vardag och en del är ofarliga, men det finns också de som faktiskt utgör skada – som kan orsaka diabetes, benskörhet eller förändringar i vår arvsmassa.
Men tänk hur mycket tid vi lägger på att städa egentligen. Jag brukar köra en ordentlig städning på fredagar, men sen dammsuger jag och tvättar av tex. handfat etc på söndagar och onsdagar också. En riktig schematjej, haha.
Men om du går till badrummet, städskåpet eller där ni förvarar just rengöringsmedel och liknande så möts ni ändå av ett par flaskor skulle jag tro? Och nu säger jag inte att du ska slänga allt du äger och har, men faktum är att man kan göra stor skillnad bara genom att egentligen vara medveten och tänka en gång extra när man köper nytt tvättmedel till exempel.

Naturskyddsföreningen hade listat 10 tips som jag kom över här på nätet och som jag tänkte dela med mig av. Den förklarar varför man bör undvika vissa saker och visar även hur enkelt det faktiskt kan vara att undvika kemikalier.

 1. Välj ekologisk mat. Så slipper du rester av bekämpningsmedel och tungmetaller.
 2. Dra ner på snabbmat och halvfabrikat. Förpackningarna kan innehålla ämnen som läcker kemikalier.
 3. Undvik att köpa onödiga plastprylar. 
 4. Byt ut non stick-pannorna. Dessa innehåller PFAS, ett ämne som i princip aldrig bryts ned. Satsa hellre på gjutgärn och stål.
 5. Dammsug, våttorka och vädra ofta. Så åker kemikalierna med dammtussarna ut.
 6. Undvik fet fisk från Östersjön. Dessa fiskar kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned.
 7. Tvätta all nyköpt textil. Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen.
 8. Välj parfymfritt. Ämnen i parfym kan vara allergiframkallande, påverka fertiliteten och störa hormonerna.
 9. Köp miljömärkt. Dessa produkter har höga krav på kemikalieinnehållet.
 10. Banta badrumsskåpet. Behöver du verkligen att produkterna i badrummet? Dra ner på mängden av det du använder.

Ett annat tips för er som vill vara med och sprida budskapet vidare är Norwex. De satsar på att förmedla budskapet om kemikalierna i olika produkter och satsar på sitt ambassadörskap där man kan vara med och tjäna pengar för att göra det enkelt att få sitt hem renare från kemikalier. Istället för att handla saker i affären så tänker jag att man hellre kan köpa från dem och samtidigt göra det enkelt för familj och vänner att få tag på bra produkter till hemmet också 🙂

Nu ska jag vika lite tvätt och sen är det dags för lunch. Ikväll ska vi hitta på något riktigt skoj så då behöver jag all energi jag kan få 🙂

Ha en underbar fredag hörni!

Kram.

kemikaliefritt hemHar du koll på kemikalierna hemma? 

 

I samarbete med Norwex.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Finns en hel del på den där listan jag borde vara noggrannare med! Men jag är verkligen pedantisk när det gäller att tvätta textiler innan användning och väljer alltid parfymfritt tvättmedel. Och vi köper mycket ekologiskt men inte allt, vilket beror både på priset och att det ibland inte finns. Men jag älskar ju non-stick stekpannorna, tycker verkligen de är så bra! Tycker mycket mat fastnar i andra pannor… Och städa borde jag definitivt göra oftare för de där dammråttorna hinner verkligen komma fram snabbare än snabbast!

Annons