Göteborgsmamman

Inställt eller försenat flyg – vilken ersättning har jag rätt till?

flygförsening

Hej på er ♥

Hoppas ni mår fint denna onsdag. Solen skiner ute och många har en ganska kort bit kvar till semestern. Här hemma tar vi semester först om 10 arbetsdagar, men de dagarna kommer säkert gå snabbt när schemat är packat och man vill ha det mesta klart innan det är dags för en lång vilopaus 🙂 Längtar ni?
Just den här semestern känns väldigt efterlängtad. Jag har mycket kul som väntar i höst, men har också haft ett rätt maffigt år som det ska bli skönt att lägga bakom sig för att ta nya tag efter sommaren och semestern. Åh, som jag längtar!

På tal om det här med semester. Vi ska åka husvagn i år, men det är ju faktiskt en period då väldigt många flyger för att nå sina destinationer. Cypern, Kreta, Grekland, Spanien, Italien – det finns många platser att besöka och njuta av. Men det här med flygen då? Vi räknar kanske allt som oftast med att resan ska bli smärtfri och att allt ska flyta på tills man ankommit till hotellet eller landat hemma igen. Och om det inte gör det? Om ert flyg är försenat, inställt eller överbokat – vad gör ni då?

Jag skulle vilja lyfta det här med kompensation vid inställt eller försenat flyg, för det är faktiskt inte många som inte vet om vilka rättigheter man har om resan blir förändrad på grund av detta. Man kan ju nästan känna sig lite handfallen om man sitter där och inte har möjlighet till att påverka – allra minst om man har barn som kanske inte alls tycker att väntan är speciellt rolig. Att få kompensation för sin väntan kan ändå ge något litet plåster på såren 🙂

ersättning inställt försenat flyg

(bilder lånade från AirHelps hemsida)

När har man rätt till ersättning?

Självklart spelar längden på förseningen roll, men också vad som ligger till grund för detta. Kompensation kan du få om förseningen är mer än 3 timmar och anledningen till varför ditt flyg faktiskt blir inställt. Denna ersättning brukar hamna mellan 250-600 euro. Skadestånd däremot, innebär att du få ersättning för de kostnader du får lägga ut p.g.a inställt flyg eller försening. Detta kan vara boende, mat eller förlorad arbetsinkomst om du missar jobbet. Högsta beloppet för det här är 54.000 kr. Kom ihåg att spara alla kvitton!
Blir du ombokad är det inte säkert att du har rätt till ersättning – det beror på omständigheterna sett till restid etc.
Svåra väderförhållanden, strejk eller annat som flygbolaget inte själva kan påverka går inte att få ersatt.

Kompensation för mat?

När det har gått mer än 2 timmar så erbjuder ex SAS kostnader för mat upp till 50 euro per person. Det gäller att själv vara medveten om detta, spara kvittot och sedan skicka in det till dem. Läs på om detta innan ni åker 🙂

Kan någon hjälpa mig att begära ersättning?

AirHelp är en tjänst för resenärer som drabbats av försenade eller inställda flyg. De hjälper dig i processen att ansöka om ersättning, mot en avgift på 25% på den eventuella ersättningen. Skulle du inte ha rätt till ersättning så behöver du heller inte betala något. Bra va?

Jag vill veta mer!

Konsument Europas hemsida kan du läsa mer om det här med ersättning, samt räkna ut din då eventuella ersättning för din flygresa. På AirHelps hemsida kan du såklart även läsa mer om hur de jobbar, samt hitta mer information om förseningar eller inställda flyg, missat anslutningsflyg, försenat bagage, nekad ombordsstigning eller allmän info kring dina rättigheter.

Lycka till och trevlig resa!

ersättning försenat inställt flyg

(bilder lånade från AirHelps hemsida)
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.