Att spara åt barnen. – Göteborgsmamman
goteborgsmamman

Göteborgsmamman

Att spara åt barnen.

God kväll ♥

Hur mår ni? Jag älskar verkligen att sommarvärmen har gjort ett litet återtåg, även om det idag verkligen öste ner från himlen. Jag försöker njuta av den sista sommaren så mycket jag bara kan. Vet ju att hösten lurar alldeles bakom hörnet, även om den också är himla mysig 🙂

Och på tal om hösten så är den ju på något sätt förknippad med nystart och att ta tag i saker. En sak som jag har bestämt mig för är att ta tag i är ett ordentligt sparande till tjejerna. Jag vill ju inget hellre än ge dem de bästa möjliga förutsättningarna i framtiden. Det är ju så viktigt att det gärna skulle vara en prioritet från dag ett, men är samtidigt så lätt att skjuta på framtiden för att det verkar svårt och krångligt. Men det behöver faktiskt inte vara det, och det behöver inte heller vara stora summor man lägger undan.

spara-till-barnen

Consector har hjälpt mig att få lite klarhet i hur man gör, och här är några tips som jag vill dela med mig av:

Börja i tid
Ju tidigare man börjar spara, desto bättre. Sparandet får gärna vara regelbundet och det fixar man enkelt med genom att automatisera det. Samtidigt som pengarna tickar in kickar ränta-på-ränta-effekten in och gör att kapitalet växer snabbare ju längre tiden går.

Spara i aktier och fonder
Att spara långsiktigt på ett vanligt bankkonto är inget bra alternativ. Då kommer pengarnas värde sannolikt att gå ner på grund av inflationen. Det vettigaste är istället att satsa på börsen och då spara i fonder med avgifter under en halv procent eller investera direkt i aktier. De sistnämnda har inga avgifter, men där måste du själv se till att sprida riskerna.

Spara på samma konto åt alla barnen
Har man mer än ett barn är det viktigt att se till att spara rättvist. Det gör man bäst genom att spara åt alla barn på ett och samma konto. Då är det enklare att justera för de svängningar som skett på börsen under de år som skiljer barnen åt.

Spara i ditt eget namn
Spara alltid i ditt eget namn, inte i barnens. Annars finns det risk för trubbel eftersom du helt enkelt inte har fulla rättigheter trots att du är barnens förmyndare. En fördel är också att du kan välja när barnen ska få tillgång till pengarna, något de annars automatiskt får vi 18-års ålder. Och det kan ju faktiskt vara så att ens barn behöver lite längre tid på sig än så för att bli mogna nog att hantera lite större summor pengar på ett klokt sätt.

Prata med barnen
När barnen blir lite äldre kan det vara både bra och roligt att prata med barnen om sparandet. Fråga gärna vad de vill spara till och sätt upp konkreta sparmål, det kommer garanterat att öka motivationen till sparandet!Man kan sätta upp konkreta sparmål som kan öka motivationen till sparandet!

Det är verkligen dags att sätta igång det där framtidssparandet till tjejerna – tänk vilken skillnad det kan göra för dem i framtiden om jag bara lägger in ett långsamt sparande. Det finns ingen tid att förlora. Hoppas att ni blir inspirerade att göra detsamma.

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
goteborgsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.