Göteborgsmamman

6 tips på utomhuslekar & varför lekar ute är nyttigt!

Inlägget innehåller reklam för Fatmoose i form av länkar.

Hej på er!

Hoppas ni mår kanon 🙂
För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg om vår lekställning som vi införskaffade oss till barnen. Jag berättade då om hur viktigt det är för mig att leva en aktiv livsstil både för barnens och min egen skull. En aktiv livsstil får oss alla att må mycket bättre!

Men varför ska man egentligen vara ute mycket med barnen om man ser på det hela från ett forskningsperspektiv och vad kan man hitta på ute för att aktivera barnen? I samarbete med Fatmoose vill jag därför visa lite forskning och ge tips på utomhuslekar som ni kan testa med era egna barn! 🙂

Det kommer säkert inte som någon chock att stillasittandet här ökat hos både vuxna och barn de senaste året. Men visste du att 44% pojkar och bara 22% av flickorna rör på sig enligt rekommendationerna på 60 min fysisk aktivitet varje dag? Det är för mig en skrämmande låg siffra! Det är inte ens hälften av alla pojkar?! En stor del till detta är givetvis tillgängligheten till olika fordon och tekniker man har idag; bilar, bussar, mopeder och elspark tillsammans med större utbud på tv och paddor gör att sporter och utomhusaktiviteter glöms bort väldigt enkelt.

Istället för att fokusera helt på det negativa så finns det ju även mycket bra forskning som visar att lek och rörelse utomhus förbättrar barnens grov- och finmotorik. Det finns även forskning på att prestationen i tex skolan förbättras om barnen får möjlighet till att vara ute mer och aktivera sina kroppar. Barnen ökar sin matematiska förmåga, kreativiteten och kontrollen att planera och sätta igång aktiviteter samt hålla sitt fokus och ignorera impulser.

Leker du med dina barn utomhus får de en typ av vardagsmotion när de rör på sig. Det har en större yta och det finns mycket att upptäcka för dem och springa till. De klättrar, hoppar, glider och springer mer än inomhus medan de utmanar sig själva att använda olika typer av sinnen.

Visst är det intressant när man väl börjar tänka på det?
Så, vad kan man göra ute då? En kvinna vid namn Ellen Beate Hansen Sandseter har gjort en sammanfattning av barns möjligheter upptäckande utomhus. Den här sammanfattningen delas upp i följande punkter:

  1. Utforska höjder. Balansera, klättre, hoppa och klänga – låt barnen upptäcka verktygen runt omkring!
  2. Uppleva hög fart. Spring, gunga, cykla eller varför inte åka pulka ner för en lagom brant backe?
  3. Utforska sina gränser för vad som är farligt. Is, vatten och branta väggar. Hur långt känner barnen sig bekväma med att gå innan de slutar?
  4. Testa vanliga verktyg så som att tälja, hugga och såga.
  5. Kämpa! Låt baren tävla, brottas och utmana varandra!
  6. Testa att vara själv. Vad gör du när du behöver leka själv eller inte vill vara med?

Det hade varit intressant att höra vad ni gör hemma med era barn. Är ni mycket ute eller hade det kunnat vara mer? 🙂

Kram.

lekställning lekställning lekställning lekställning

Inlägget innehåller reklam för Fatmoose i form av länkar.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.